Hercegovina Naše priče Vijesti

Ozvaničena berba u Carskim vinogradima porodice Vukoje

Odlični ovogodišnji uslovi, pogodni uzgoju vinove loze doprinijeli su još jednoj berbi kvalitetnog grožđa u Carskim vinogradima porodice Vukoje.

Direktor podruma Vukoje 1982, Radovan Vukoje, rekao je da je zadovoljan kvalitetom grožđa uz nadu da će se dobri rezultati iz vinograda uspješno pretočiti u podrumima, te da će dobiti velika vina, kao i ranijih godina.

“Karakteristike ovogodišnjeg vina su jako visok nivo šećera, a zadržano je i dosta dobrih kiselina, jer je bilo dehidracija u grožđu, a ovo je najsušnija godina od kada se mjeri broj padavina u našem gradu. U specifičnim uslovima uvijek se izdvoji neka sorta, ove godine to su bijele sorte, jer ovakav odnos šećera i kiselina koji im pogoduje odavno nije viđen na nešem terenu”, kazao je Vukoje.

Kako je naglasio, pored toga odlične rezultate dale su i crvene sorte.

“Istakao bih vranac i merlo, vinifikacijom su pokazale da će imati veliki potencijal i da će se ta vina moći jako dobro spremiti za održavanje, kao i za tržište. Ako bih morao izdvojiti jednu sortu, to je fantastičan rezultat šardonea”, naveo je Vukoje.

Podsjetio je da je Carsko vino iz 2015. godine proglašeno najboljim vinom na Mediteranu, kao i najboljin vinom iz autohtone sorte žilavke.

Osvrćući se na pandemiju korona virusa i poteškoće koje je uzrokovala u poslovanju, Vukoje je rekao da gubitke planiraju nadomjestiti podizanjem kvaliteta vina.

“Nije dobro da prodaja oscilira, a ove godine smo imali skoro tri mjeseca zatvorene prodajne kanale. Vinari su direktno vezani za turizam, a ova godina je imala svoje specifičnosti zbog pandemije virusa korona. Firme koje domaćinski posluju razmišljaju o budućnosti i bile su spremne za vanrednu situaciju. Tako smo i mi premostili čitavu ovu situaciju i nadamo se da će u budućnosti biti bolji uslovi rada, te da će pošast s kojom smo se suočili uskoro nestati”, objasnio je Vukoje i dodao da vino treba spremati za održavanje i držati na adekvatnim temperaturama i onda se iz godine u godinu mogu očekivati bolji rezultati.

Iako se dosta radi na tome, BiH i Republika Srpska već dugo ne usvaja pravnu regulativu i zakone o vinu i vinogradarstvu, a mnogo je spoljašnih i unutrašnjih faktora stajalo na tom putu, a kako kaže Vukoje sada je došao trenutak da se to odradi.

“Uređenje tržišta uvoza, prodaje i klasifikacije vina i grožđa je jako bitno da se uredi da bi se jedna država smatrala vinskom. Država treba formirati svoj stav koji je u skladu sa stavom Udruženja vinara. Hercegovina ima vrhunske uslove za bavljenje ovom kulturom koja je Bogom dana. Ova oblast je jedna od rijetkih koja u svom imenu ima vina, Hercegovina, i sve nam to govori da trebamo složiti regulativu i napravimo strategiju”, kazao je Vukoje.

Dodao je da, uzimajući u obzir to da u čitavoj Hercegovini ima fantastičnih vina, dejstvuju da vinsku kulturu podignu na još viši nivo.

 

Ivana Kardum

HP, oktobar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Poskupljuje struja u Repubici Srpskoj

Urednik

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Šef Euleksa: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu

Urednik

Mostar: Ženska osoba izvršila samoubistvo skokom u čatrnju

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 29. februar

Urednik

Pretežno oblačno, u Hercegovini pljuskovi sa grmljavinom

Urednik

Elektroprivreda Srpske neustavno povećala cijenu struje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više