Hercegovina Naše priče Vijesti

“Podrumi Vukoje 1982”: Rezidbom u Carskim Vinogradima obilježena krsna slava Sveti Trifun

Priča o narednoj vinogradarskoj berbi najljepše počinje upravo na ovaj dan, Svetog Trifuna, kada tradicionalno ovu svečanost ispratimo u Carskim vinogradima porodice Vukoje.

Na dan zaštitnika vinograda, počela je rezidba na najznačajnijem lokalitetu u Hercegovini, a ako ćemo se držati starog narodnog vjerovanja, koje kaže da je pred nama rodna godina ako je na Svetog Trifuna oblačan dan, boca kvalitetnog vina neće nedostajati ni nakon berbe 2022. godine.

Nadam se da ćemo i ove godine imati vrhunski kvalitet vina, jer su dvije prethodne bile fantastične što dokazuju i brojne osvojene nagrade u Aziji i Americi. Ovu godinu započeli smo otvaranjem Vinske galerije “Vukoje” u Beogradu, a sve kako bi bili bliže ljubiteljima naših vina, ali i svim poštovaocima kulta Hercegovine kao jednog od najboljih vinskih regiona”, rekao je direktor Podruma “Vukoje 1982” Radovan Vukoje.

Inače, orezivanje je jedan od najznačajnijih poslova u vinogradima, jer od toga zavisi kakav će biti rod i sezona.

“Samom rezidbom kreiramo budući rod grožđa na čokotima. Upotrebljavamo rezidbu koja je sada jako raširena u svijetu, a to znači da nema velikih rezova i što nježnije pristupamo lozi, te kroz dva uzgojna oblika kreiramo buduće grožđe koje će dati veliko vino. Vino se pravi u vinogradu, a poznato je da ih mi pravimo iz svojih vinograda, i to  sa označene lokacije koja je na neki način već kreirala taj kvalitet, a u podrumu samo ispratimo sve operacije kako bi sutra u boci imali zarobljeno sunce u kome leži loza, što je lijepa sublimacija našeg kraja i predivnog Mediterana”, objasnio je Vukoje.

Menadžer “Podruma Vukoje” Mladen Fuštar naglasio je da se poslednjih pet godina vinarija okrenula organskom uzgoju vinone loze.

“Obrada zemljišta je smanjena na minimum, plemenitom travom koja obogaćuje zemljište, a zatravljeni su u većem dijelu sorti kompletni redovi. Obrada zemljišta je na minimalnom nivou, jer samo đubrenje i održavanje trave vrši hercegovačka pramenka, odnosno autohtona sorta ovaca koje je nastanjena u Hercegovini. To nam olakšava samu proizvodnju, jer one đubre vinograd organskim đubrivom, a mi ih održavamo bez upotrebe pesticida i herbicida”, jasan je Fuštar.

Što se tiče planova za naredni period, najpoznatiji hercegovački vinari moći će se pohvaliti  izvozom novih proizvoda, destilata i likera, na prostor amerčkog kontinenta.

“Želja nam je da sve prozvode iz Hercegovine iskoristimo u proizvodnji za dobijanje vrhunske kapljice, tako da imamo likere od smokve koja je jako interesantna mediteranska biljka. Prošle godine smo ušli u investiciju sadnje 800 stabljika smokve, jer je i to biljka koju ćemo uz maslinovo drvo razvijati i dati joj poseban značaj” istakao je Vukoje.

Osim toga, Vukoje je najavio da u planu imaju i proizvodnju likera od višnje i oraha, a nama ostaje da uživamo u već dostupnim kvalitetnim ukusima svih proizvida “Podruma Vukoje 1982” i iščekivanju novih  proizvida kojima će nas obradovati u narednom periodu.

 

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više