RS i BiH Vijesti

Pojava svinjske kuge u RS, ima li potrebe za brigom?

Na području Оpštine Sokolac, na leševima divljih svinja potvrđen je pronalazak zarazne bolesti afrička kuga. Na inicijativu načelnika Opštine Milovana Bjelice osnovan je Krizni štab, koji je predložio da cijelo područje Sokoca bude proglašeno zaraženim.

Posjetili smo Оpštinu Sokolac gdje je na leševima divljih svinja pronađena zarazna bolest, afrička kuga. Načelnik Оpštine Bjelica rekao je da je osnovan krizni štab koji će se kroz plan aktivnosti boriti sa ovom zarazom.

Bojan Marinković, Komunalna policija Sokolac

Izgrađen je plan za neškodljivo uklanjanje svih uginulih i usmrćenih životinja uz sprovođenje dezinfekcije i dezinsekcije. Izdato je rješenje veterinarskog inspektora o zabrani kretanja uz asistenciju MUP-a. Kreiran je plan kontinuiranog informisanja farmera i stanovništva. Napravljen je plan Republičkom kriznom centru o podacima iz lokalnog kriznog centra u vezi sa afričkom kugom svinja.

Uprkos tome što je ova bolest pronađena samo kod divljih svinja, mještani Sokoca bi ipak trebali biti oprezniji, kako se ovaj virus ne bi prenio na domaće svinje.

Nikola Planinčić, veterinarski inspektor

Treba i oni, kod njih da se podigne svijest. Oni svoje svinje treba da drže u oborima, kako one ne bi dolazile u kontakt sa divljim svinjama, samim tim da se virus ne prenese. Takođe, moraju obratiti pažnju i na higijenu, što više dezinfekcije treba da bude prisutno. Posebno bi apelov’o na lovce koji kod sebe kući drže svinje da prije dolaska kući iz lova da odrade temeljitu dezinfekciju.

Predsjednik lovačkog društva Strahinja Bašević rekao je da bi pojava svinjske kuge među divljim svinjama mogla trajno utjecati na lov i lovačke fondove, te da bi i lovačko društvo moglo osjetiti posljedice.

Strahinja Bašević, predsjednik lovačkog društva „Glasinac“

Iskustva govore iz regiona i okolnih država da je ta svinjska kuga koja se desila, izazvala ogromne posljedice na lovnom fondu, čak i desetine godina je trebalo da se oporavi brojnost i lovno stanje te vrste divljači.

Iako je predloženo da područje Opštine Sokolac bude proglašeno ugroženim, iz Kriznog štaba kažu da za sada mještani koji uzgajaju svinje nemaju razloga za brigu.

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više