Vijesti

Pokloničko putovanje hodočasnika iz Nevesinja svetinjama Atosa

Grupa hodočasnika iz Nevesinja, sa svojim sveštenicima Mladenom Čalijom i Slavkom Lalovićem, bila je na trodnevnom pokloničkom putovanju svetinjama Atosa.

Prije ulaska na Sveto poluostrvo vjernici su posjetili grad Solun i njegove svetinje, crkvu Svetog Dimitrija zaštitnika Nevesinja, Svete Sofije, Grigorija Palame i vojničko groblje Zejtinlik.

Obilazak manastira i crkava u Solunu i na Svetoj Gori svima je ostao u najljepšem sjećanju. Hilandar, Vatoped, Zograf, Simonopetra, Ksenofont, Pantrokator, Sveti Pantelejmon, Stari Rusik, Stavronikita, Kareja, skit Svetog Andreja, kelije staraca Gavrila i Pajsija, Kutlumuš i Ksiropomat su svetinje koje su obišli.

Imali su priliku da se poklone čudotvornim ikonama Presvete Bogorodice – Trojeručice, Mljekopitateljnici, Ivironskoj Bogorodici, Gerontisi, Utješiteljki kao i moštima mnogobrojnih svetitelja. Kruna pokloničkog putovanja svakako je Sveto pričešće u skitu Svetog Andreja u Kutlumušu na Krstovdan.

«Zahvalni Gospodu, Njegovoj Presvetoj majci i pokloničkoj agenciji SPC Dobročinstvo, nadamo se novim druženjima i obilascima pravoslavnih svetinja», poručili su hodočasnici.

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više