Hercegovina Vijesti

Poruka ekonomista: „BiH ne prijeti nestašica, hranu uvijek možete nabaviti ako imate novac…“

Imamo resursa da osiguramo dovoljno hrane za ukupno stanovništvo Bosne i Hercegovine, ali opozicione stranke najavljuju nestašicu hrane, dok ekonomski analitičari tvrde da su nestašice stvar prošlosti, piše Faktor.

Ekonomist Admir Čavalić rekao je da razloga za paniku nema jer su nestašice stvar prošlosti.

– Kreiranjem krize najviše profitiraju tržišni mešetari jer njihov glavni interes je nagli skok cijena, pošto dođe do panične kupovine svega i svačega i oni tako ostvaruju ekstra profit. To je tržišno legitimno, ali etički je neprihvatljivo. Zaista nema smisla širiti paniku jer do nestašice neće doći, posebno poljoprivrednih proizvoda. Hranu uvijek možete nabaviti ako za to imate novac. Jedino je sigurno da će doći do rasta cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to se veže za inflaciju i krizu u Ukrajini – ističe Čavalić.

On apelira na građane da ne kupuju dodatne količine osnovnih namirnica, pogotovo brašna. Na taj način stvaraju pretpostavku za brži rast cijena, kao i formiranje neformalnog tržišta mnogih proizvoda. Prazne police također stvaraju dodatnu paniku kod ostatka stanovništva, što nas dalje drži u začaranom krugu.

– Često se govori da su Rusija i Ukrajina bitne zbog pšenice koju izvoze. Pšenicu je najlakše proizvesti i Evropa će po tom pitanju veoma brzo reagovati. Jedino može doći do nestašice prirodnog gasa, koji BiH i Evropa uvozi iz Rusije i to je realna opasnost – ističe Čavalić.

Ekonomski analitičar Igor Gavran također tvrdi da ne može doći do nestašice hrane u Bosni i Hercegovini.

– Ne očekujem nestašicu bilo koje robe na tržištu u neposrednoj budućnosti pa ne mislim da nam prijeti glad ili tako nešto katastrofalno, kako neki govore. Robne rezerve svakako nam trebaju i to što veće i raznovrsnije kako bismo mogli značajnije utjecati na kretanje cijena na tržištu kad god je to potrebno, a u ekstremnim slučajevima nestašica i da osiguraju snabdjevenost tržišta i dostupnost osnovnih proizvoda. Vrlo važan faktor jeste otkup što više domaćih proizvoda i osiguran plasman domaćim proizvođačima u robne rezerve što bi bilo posebno dragocjeno poljoprivrednicima, umjesto da trošimo enormna sredstva na preskupu uvoznu robu koju sada možemo proizvesti i nabaviti lakše i povoljnije – predlaže Gavran.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da svakodnevno analiziraju informacije o stanju na berzama, tržištu hrane i ostalih proizvoda i njihove su procjene da ne može doći do nestašice hrane.

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više