Hercegovina Vijesti

Posljedice kovida posebno manifestne na kardiovaskularnom sistemu

Nakon Međunarodnog kongresa HISPA BH, kao značajnog naučnog događaja, čiji je cilj da nauka bude pristupačna u neposrednoj praksi, donesen je niz zaključaka, među kojima i taj da je virus korona kod oboljelih prouzrokovao niz promjena na organima i sistemima, a posebno su posljedice manifestne na kardiovaskularnom sistemu.

U protekle dvije godine značajno se povećao morbiditet i mortalitet od kardiovaskularnih bolesti, kao i stepen njihovih kliničkih manifestacija. Pokazano je da su mjere zaštite, kako lične /nošenje maski, socijalna distanca/, tako i društva u cjelini /vakcinacija/ značajno spriječile broj komplikacija u /post/kovid periodu – navedeno je u zaključcima.

Posljednji, četvrti zaključak, podrazumijeva da je kontinuirana edukacija zdravstvenih radnika, ali i stanovništva u cjelini, apsolutni preduslov očuvanja zdravlja i prevencije kardiovaskularnih i drugih bolesti, saopšteno je jutros iz Bolnice „Sveti vračevi“ Bijeljina.

Kada je riječ o usaglašenim preporukama, neophodno je da svi oni koji su prebolovali kovid 19 infekciju obavezno posjete svog izabranog/porodičnog ljekara, provjere svoje zdravstveno stanje radi dalje adekvatne dijagnostike post-kovid sindroma, prevencije i liječenja komplikacija.

– Važno je nastaviti sa mjerama zaštite /vakcinacija, nošenje maski-u skladu sa preporukama/ zbog suzbijanja pandemije i sprečavanje postkovid komplikacija. Preporuka je kreatorima zdravstvenih politika i zdravstvenim ustanovama da u narednom periodu posebnu pažnju usmjere na programe prevencije bolesti i promocije zdravlja u oblasti kardiovaskularnih bolesti – navedeno je u saopštenju.

Iz Bolnice su zahvalili svim učesnicima, sponzorima, posjetiocima, javnim institucijama, medijima i svim ljudima dobre volje koji su podržali ideju da u Bijeljinu budu dovedeni svjetski stručnjaci.

– Posebnu zahvalnost upućujemo predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju i Njegovom preosveštenstvu episkopu Fotiju, uz čiju je podršku i blagoslov ovaj naučni skup dobio značaj koji mu i pripada – napomenuli su iz Bolnice.

Drugi međunarodni Kongres HISPA BH, koji je održan u Bijeljini od petka do nedjelje, 1. do 3. aprila, u organizaciji Udruženja HISPA BH, Bolnice „Sveti vračevi“ i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, prema ocjeni učesnika i stručne javnosti po mnogo čemu je najjači događaj u posljednjih 30 godina u Republici Srpskoj i BiH.

Kongres HISPA BH, sa međunarodnim učešćem, okupio je eminentne stručnjake iz 12 zemalja, 700 predavača i više od 1.000 posjetilaca.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Grad Trebinje i zvanično podnio kandidaturu za Evropski grad sporta 2025.

Urednik

Koncert Danke Ilić u Trebinju

Urednik

Djeca sa KiM u subotu stižu u Srpsku: Mališani iz Štrpca gosti Trebinja

Urednik

Održane sportske igre radnika “Šuma” u Trebinju

Urednik

Srpska bogatija za 29 beba: U Nevesinju tri nova stanovnika

Urednik

Padrino radio: Svakog radnog dana od 21 čas do ponoći slušajte „Dodir noći“

Urednik

Helikopter MUP-a Srbije u Trebinju spreman za gašenje požara (FOTO)

Urednik

Super cijene za paketna kupovinu u „SL Marketima“ i „Slatkim kućama“

Urednik

Eksponati u Muzeju Hercegovine dobili višejezičke QR kodove

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više