RS i BiH Vijesti

Prosječna plata pokriva pola potrošačke korpe

Sindikalna potrošačka korpa za septembar iznosi 2.523 KM i prosječna plata je pokriva sa 50,61 odsto, saopšteno je danas iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu – 1.137 KM. Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 639 KM, za prevoz 226 KM, za tekuće održavanje domaćinstva 138 KM, a nabavka obuće i odjeće u septembru koštala je 187 KM, navodi se u saopštenju.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u septembru iznosi 1.277 KM i manja je za devet KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u avgustu.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u septembru isplaćena je u oblasti finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.730 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 971 KM.

Niske prosječne plate u septembru primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 990 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.015 KM, navedeno je u saopštenju.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Padaju cijene goriva: Nakon dizela pojeftinjuje i benzin

Urednik

U Srpskoj rođeno 18 beba: U Nevesinju dvije bebe

Urednik

Gimnazijalac Vuk Јanković osvojio srebro na Matematičkoj olimpijadi BiH

Urednik

Gatačkim poljem cvjetaju “košute“

Urednik

Zajednički granični prelaz Zupci od 25. septembra

Urednik

Medija fest u Trebinju od 14. do 16. juna

Urednik

Noć muzeja obilježena širom BiH: Pogledajte kako je bilo u Banjaluci, Trebinju, Sarajevu, Brčkom… (FOTO)

Urednik

U Srpskoj rođeno 15 beba: U Trebinju jedan dječak

Urednik

Poznati meteorolog otkrio kakvo nam ljeto dolazi

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više