RS i BiH Vijesti

Pumpadžije u Srpskoj kažnjene sa milion maraka

Tokom marta širom Srpske izvršeno je 129 kontrola benzinskih pumpi, a u 71 slučaju utvrđeni su određeni propusti, na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 142 prekršajna naloga u vrijednosti od 1.037.200 KM, potvrdili su za „Nezavisne novine“ iz Inspektorata RS.

Republička uprava za inspekcijske poslove i nadležna tržišna inspekcija od 5. marta vrše intenzivne kontrole benzinskih pumpi na teritoriji Srpske, a predmet kontrole je poštovanje Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

Kako kažu, trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima tom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u iznosu od 0,06 KM po litru, dok se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u iznosu od 0,25 KM po litru.

„Propisane kazne su visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. Za kršenje ove uredbe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM“, navode iz Inspektorata.

Pored pumpi, tržišni inspektori kontrolisali su i prodajne objekte, odnosno markete i tržne centre, gdje je ustanovljeno 4.239,37 KM nezakonito stečene dobiti, potvrdili su za „Nezavisne novine“ iz Inspektorata Republike Srpske.

„Nepravilnosti u prodajnim objektima se ne odnose isključivo na prekoračenje marže, već i na ostale propuste, kao što su, isticanje cijena, ispravna deklaracija i slično“, kazali su iz Inspektorata.

Dodaju da se subjekti uhvaćeni u prekršaju nisu pridržavali marži prilikom formiranja prodajnih cijena, pa je tako procenat prekoračenja bio od 0,05 pa sve do 33 odsto. „Inspektori tržišne inspekcije su, prema Uredbi o ograničavanju marži, izvršili 37 kontrola tržnih centara i marketa, gdje su u 25 slučajeva ustanovili određene nepravilnosti. Na osnovu ovoga, postupajući inspektori izdali su 58 prekršajnih naloga u iznosu od 261.400 KM“, navode iz Inspektorata. Ističu da intenzivne kontrole u trgovačkim centrima širom Srpske traju već petnaestak dana te imaju za cilj poštovanje Uredbe.

„Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice, kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo“, kazali su iz Inspektorata.

Kako kažu, izmjenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži od prometa robe, propisano je da se maksimalna marža u veleprodaji za navedene proizvode može obračunati u apsolutnoj vrijednosti od šest odsto, a u maloprodaji u iznosu od osam odsto. Kako navode iz Inspektorata, tržišni inspektori reagovali su i kada je u pitanju pojava ograničavanja kupovine određenih namirnica, kao što su brašno i ulje od strane marketa.

„Po osnovu povrede prava potrošača i Zakona o zaštiti potrošača izdata su četiri prekršajna naloga u vrijednosti od 5.600 KM“, navode iz Inspektorata. Ističu da je tržišna inspekcija Republike Srpske angažovana u punom kapacitetu i da će nastaviti sa kontrolama.

 

 

Izvor: Nezavisne novine

 

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više