Ex YU

Arheološki hit u Hrvatskoj: U centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine nedaleko od Dioklecijanove palate u centru Splita,  pronađen je srednjevjekovni novčić zbog kojeg će hrvatski istoričari morati da preispitaju svoje povijesne stavove. Naime, radi se o srebrnom novčiću srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina. Hrvatski arheolozi kažu da se radi o kasnoj emisiji dinara, kovanoj krajem 13. i početkom 14. veka, piše Politikin Magazin.

To je četvrti novčić koji je pripadao srpskoj srednjevekovnoj državi a koji je pronađen na hrvatskom primorju. Dva primerka nalaze se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Jedan od njih je novčić koji je izdala država kojom je vladao Stefan Dragutin, brata kralja Stefana Uroša II Milutina.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić rođen je oko 1253. godine u Nerodimlju, kod današnjeg Uroševca. Bio je kralj Srbije  između 1282. i 1321. godine. Slovi za jednog od  najmoćnijih srpskih vladara. Uz njegovog  unuka Stefana Dušana Silnog.

Pripadao je lozi Nemanjića. Njegov otac bio je kralj Stefan Uroš I Veliki a stariji brat Stefan Dragutin, koji je takođe nosio kraljevsku krunu.

Pobeda nad Tatarima (Vikipedija/ Anastas Jovanović)

Od 1282. godine Milutinova linija postala je glavna u srpskoj vladarskoj porodici. On bio otac kralja Stefana Uroša III Dečanskog, deda kralja, a kasnije cara, Stefana Uroša IV Dušana Silnog  i pradeda cara Stefana Uroša V Nejakog .

Tokom četiri decenije njegove vladavine Srbija se proširila na jugu, do granice na jugu koja je išla linijom Ohrid, Prilep, Štip.

On je prvi kralj Srbije koji je postao značajan politički i vojni faktor u regionu. On je sklapao ofanzivne saveze, ali je istovremeno bio bio na udaru okolnih država.  Ugovorenim ženidbama uspeo je da utvrdi osvajanja iz ratova sa Vizantijom i Bugarskom dok je sukob sa Tatarima okončao slanjem svog sina naslednika Stefana Uroša III kao taoca.

Modernizovao je državu, primenjujući dobru praksu i primere Vizantije. Podigao je i obnovio veliki broj značajnih manastira i crkava među kojima su Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Kraljeva crkva u Studenici, Bogorodica Trojeručica u Skoplju, Staro Nagoričane i Banjska na prostoru njegove države, odnosno manastirska crkva u Hilandaru. Proširio je beogradsku tvrđavu.

Ženio se čak pet puta.

 

Izvor: Politika Magazin

BONUS VIDEO

Slični članci

U Crnoj Gori od danas zabranjena upotreba plastičnih kesa, kazne i do 40.000 evra

Urednik

U Beogradu otvoren Međunarodni sajam knjiga

Urednik

Sjajna Olga Danilović došla do najboljeg rejtinga karijere

Urednik

Poseban omaž Đokoviću na zatvaranju Igara: „Za kralja ‘Džokera’ Noleta“

Urednik

Srbija osvojila zlatnu medalju u vaterpolu

Urednik

Đoković danas protiv Alkaraza za olimpijsko zlato

Urednik

Crna Gora: Pokloni za turiste na graničnim prelazima Dobrakovo i Debeli Brijeg

Urednik

Da li su ovo dvije najljepše plaže u Crnoj Gori ?

Urednik

Olga Danilović u glavnom žrijebu Vimbldona

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više