Ex YU

Novina u Hrvatskoj: Bakšiš se može dati i platnom karticom

Od početka ove godine u Hrvatskoj se primenjuje nov model fiskalizacije bakšiša (napojnica), koje se sada mogu ostavljati i bezgotovinskim platnim karticama, a utvrđen je i neoporezivi iznos od 3.360 evra godišnje po osobi, dok će se iznosi napojnica iznad toga oporezivati po stopi poreza na dohodak.

Kako prenosi Hina Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK (Hrvatske privredne komore) snažno se zalagalo i istrajalo na, kako ističu iz HGK, na primjeni modela fiskalizacije napojnica, što je i implementirano zadnjim krugom poreske reforme.

„Iznosi naplaćeni karticama nose u prosjeku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri plaćanju karticama da ostave napojnicu“, kaže direktorka Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević, koja dodaje da to predstavlja „stimulišući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje radnika u sektoru“.

Po novom modelu napojnicu je moguće ostaviti i gotovinom i karticama, ako korisnici procjene da žele da ostave napojnicu i u kojem iznosu, te se, objašnjavaju iz HGK, povezuje uz izdati račun i evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njenog davanja (gotovina ili kartica).

„Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma“, dodaju iz HGK.

Kako se udio bezgotovinskih oblika plaćanja stalno povećava, očekuje se i da će potrošači pozitivno reagovati i na ovu novost.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Nove cijene školarina na 10 fakulteta u Beogradu: Gdje će studenti najviše da plate?

Urednik

Agresivna kampanja trgovačkih lanaca iz Hrvatske: Godinama otimaju radnike, sada žele i kupce

Urednik

Djeca čine trećinu žrtava porodičnog nasilja

Urednik

Crna Gora: Počeo štrajk prosvjetnih radnika

Urednik

Kome u Hrvatskoj ovih dana stižu pozivi za vojnu vježbu i zašto

Urednik

Treslo se tlo kraj Podgorice

Urednik

Bar: Dan žalosti zbog stradanja četiri osobe u požaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više