Ex YU Sport

Šampioni iz Kleka: 50 godina od osvajanja titule prvaka Jugoslavije u odbojci

Odbojkaški klub “GIK Banat” iz Kleka, koji je prvoligaške utakmice igrao u hali sportova u Zrenjaninu, postao je prvak Jugoslavije 6. maja 1972. godine, nakon što je u odlučujućoj utakmici prvenstva savladao riječki “Kvarner” 3:1. Bilo je to nevjerovatno sportsko dostignuće ekipe u kojoj su svi igrači bili iz istog sela, sa tadašnjih 1.950 stanovnika, koje je cijelo živjelo za odbojkaški sport i mečevima u Zrenjaninu često je prisustvovalo više stanovnika Kleka, nego što ih je u Kleku ostajalo.

Klečani su osvojili titulu u sportu u kom su, prije njih, šampioni države stizali samo iz Beograda, Zagreba i jednom iz Maribora. Zlatnu generaciju je predvodio legendarni Miloš Grbić, a ekipu su činili i Milorad Kijac, Milorad Mićić, Milenko Vuković, Slobodan Grbić, Branko Berak, Branko Vujović, Mirko Ćuk, Nedeljko Ivanković, Slobodan Damjanac, Radomir Dursun, Milenko Šegrt, tehnički rukovodilac Rajko Kijac i jedini član ekipe koji nije bio iz Kleka, trener Lazar Grozdanović.

Jedno ime među njima – Miloš Grbić – ušao je u istoriju naše odbojke, kao kapiten reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila prvu medalju na evropskim prvenstvima, u Beogradu, 1975. godine. Odbojkaška porodica Grbić, Miloš i njegovi sinovi Vladimir i Nikola, osvojila je ukupno 31 medalju na međunarodnim takmičenjima, a Vladimir i Nikola Grbić primljeni su u Odbojkašku kuću slavnih.

Odbojkaški klub “GIK Banat”, danas OK “Klek Srbijašume” osnovan je 1957. godine kao DTV “Partizan”, zatim mijenja ime u “Sloboda”, a od 1970. godine pod sponzorstvom je velikog zrenjaninskog Građevinsko-industrijskog kombinata “Banat”, kada bilježi i najveće uspjehe u svojoj istoriji – osvaja šampionsku i vicešampionsku titulu i dva puta je finalista Kupa Jugoslavije.

Pedeset godina od osvajanja titule šampiona Jugoslavije biće obilježeno danas nizom manifestacija u Kleku i Zrenjaninu.

 

Izvor: Grad Zrenjanin

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Reprezentacija BiH U-15 na pripremama u „Gradu Sunca“

Urednik

Uspješan vikend za ŽOK Gacko “RD Swisslion”: Sa oba tima do maksimalnih pobjeda

Urednik

Nove medalje džudista Leotara

Urednik

U Crnoj Gori od danas zabranjena upotreba plastičnih kesa, kazne i do 40.000 evra

Urednik

U Beogradu otvoren Međunarodni sajam knjiga

Urednik

Košarkaši Leotara ubjedljivi protiv Slobode iz Tuzle

Urednik

Vidačić: Premijeru ukrasiti trijumfom

Urednik

Odbojkašice ŽOK Gacko “RD Swisslion” dočekuju OK Centar ORT

Urednik

Rukometaši Leotara i Konjuha podijelili bodove u Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više