Hercegovina Naše priče Vijesti

Rezidbom vinove loze porodica Vukoje obilježila Svetog Trifuna

Na najznačajnijem vinogradarskom mjestu naše regije, u Carskom vinogradu na Ušću kod Trebinja, obilježen je dan zaštitnika vinove loze – Svetog Trifuna.

Rezidbom se određuje kvalitet budućeg grožđa, a upravo ovaj vinograd iznjedrio je najznačajnije vino, te je berba iz 2016. godine dobila prestižno priznanje, zlatnu medalju u SAD-u.

“Poslužilo nas je lijepo vrijeme na kraju prethodne godine, tako da smo u decembru krenuli sa rezidbom na lokalitetu Zasad polje. Januar je ipak bio kišan, te smo lagano počeli sa radovima u Carskom vinogradu”, rekao je direktor “Podruma Vukoje 1982” Radovan Vukoje.

Prema narodnom vjerovanju, ako 14. februara bude sunčan dan, pred nama je sušna godina, koja bi trebala dati velika vina baš kao što je bio slučaj i sa onom koja je iza nas.

“Ova godina je lijepo krenula, te očekujemo da će tako i nastaviti kako bi se sve agrotehničke mjere sprovele na vrijeme na dva lokaliteta od oko 30 hektara naših  vinograda”, naveo je cijenjeni vinar.

Osim toga, još jednom je istakao značaj Hercegovine kao vodećeg regiona po kvalitetu vina u jugoistočnoj Evropi.

“Odlični proizvođaći vina, te pozicije za bavljenje vinogradastvom zajedno prave brend koji privlači brojne turiste da nas posjete i sami se uvjere u posebnost naše mediteranske priče”, kazao je najpoznatiji hercegovački vinar.

Kako je naveo, pored najveće odlike naših prostora, vinove loze, sve više se u tu priču nameće i maslina, gdje takođe ima lijepih rezultata i nada se da će u budućnosti kvalitet maslinovog ulja biti prepoznat širom svijeta, baš kao što je i vino.

Na kraju je istakao značaj podrške svih ostalih poljoprivrednih proizvođača, jer svi oni zajedno predstavljaju jednu ozbiljnu industriju.

Paroh trebinjski Dražen Tupanjanin rekao je da ovaj dan označava početak radova u vinogradu, te ga vinogradari slave kao svoj dan.

Kako je naveo, treba da razmislimo kakva je veza između mučeništva i vinograda, jer samim tim što grožđe služi za služenje svete liturgije vidimo da mučeništvo Hrista i svetitelja ima tajanstvenu vezu sa vinom.

 

 

Ivana Kardum

HP, februar 2021.

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više