RS i BiH Vijesti

Roditelji već računaju: Za udžbenike treba više od 200 KM

Za kupovinu udžbenika osnovcima koji idu u starije razrede, roditelji i ove godine moraju izdvojiti više od 200 maraka.

 

Iako mnogi građani još uživaju u čarima ljeta, roditelji učenika već su počeli da računaju koliko će im novca trebati za opremanje školaraca u septembru, a najvažnija stavka svakako su školske knjige.

Podsetimo da će i ove godine Vlada Republike Srpske obezbijediti besplatne knjige svim osnovcima u prva četiri razreda, pobjednicima republičkog takmičenja u prošloj godini, te učenicima od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete u porodicama.

Iz Zavoda za izdavanje udžbenika Republike Srpske su istakli da se cijene od prošle godine nisu mijenjale, pa tako čitanke i udžbenici pojedinačno koštaju po 10 i 12 maraka, a atlas koji se uglavnom kupuje u šestom i služi do kraja školovanja je 20 maraka.

Roditelje najjeftinije izađe komplet knjiga za peti razred, koji ima i najmanje predmeta i košta 145 KM.

Za ostale razrede, cijene kompleta bez drugog stranog jezika iznose 208 KM za šesti razred, 204 KM za sedmi, 226 KM za osmi i 219 maraka za deveti razred. Na ove cijene treba dati još oko 25 KM koliko koštaju knjiga i radna sveska za drugi strani jezik, piše Srpskainfo.

Porodice nerijetko čuvaju knjige starijeg djeteta, ali kako je i ove godine došlo do promjena u nekim udžbenicima, moraće dokupiti nove knjige za pojedine predmete, koje će se koristiti od septembra.

Novi udžbenici

Novi udžbenici za osnovce u školskoj 2023/24. godini tako su: komplet Bukvar za 2. razred, knjiga “Digitalni svijet” za treći razred, knjiga iz biologije za šesti razred, matematika i zbirka za sedmi i osmi razred, fizika sa zbirkom i knjiga iz informatike za sedmi razred, likovno za osmi razred i komplet njemački jezik za deveti.

Udžbenici koji se ne mogu koristiti iz prethodne godine su adaptirane i izmijenjene knjige: čitanka i likovno za peti razred, te komplet njemačkog za sedmi i osmi razred. Iz Zavoda su ranije pojasnili da je zakon definisao da se udžbenik adaptira ako je došlo do izmjene jedne četvrtine sadržaja, a ukoliko su izmjene veće od toga štampa se novi udžbenik.

Svi stariji osnovci u Banjaluci i ove godine će dobiti besplatne udžbenike od Grada, koji će još oko 3.000 kompleta očuvanih udžbenika podijeliti djeci u 14 opština.

“To nam je velika olakšica, kada znam da ću umjesto za knjige, tih 200 maraka moći proslijediti za kupovinu odjeće i školske torbe”, kaže majka iz Banjaluke.

 

 

 

Izvor: Atv

BONUS VIDEO

Slični članci

U Nevesinju i Trebinju rođene tri djevojčice: U Srpskoj 25 beba u proteklom danu

Urednik

Najava: Međunarodni memorijalni plivački miting „Srđan i Maksim“ 2024 u Trebinju

Urednik

 ŽOK Gacko “RD Swisslion”: Preko Zagreba ka Ligi šampiona

Urednik

Održan pomen carskoj porodici Romanov i Donskom puku u Bileći

Urednik

Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski „Festival festivala“

Urednik

U Srpskoj rođeno 27 beba: U Nevesinju tri d‌jevojčice i jedan d‌ječak, u Trebinju d‌ječak i d‌jevojčica

Urednik

Najava: Skokovi sa brane na jezeru Klinje Gacko 2024

Urednik

Aleksija uči da profesionalno pliva, pleše u „Vi-densu“, a trči u „Spartakusu“

Urednik

Rukometni klubovi saznali imena rivala: Leotar prvi ide u Tursku

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više