RS i BiH Vijesti

Grad Mostar za mlade izdvaja 800.000 KM

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je Nacrt odluke o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade, stotinu maraka po kvadratnom metru stambene površine. Dobra vijest za mlade je i početak rada na Strategiji za mlade u ovom gradu.

Za subvenciju mladima za kupovinu prve nekretnine i pomoć roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće iz budžeta Grada Mostara će se izdvojiti 800 hiljada maraka. Kreatori nacrta vodili su se iskustvima drugih lokalnih zajednica, potrebama mladih i inflacijom.

„Razmišljamo i o mogućnosti izgradnje stanova po posebnim cijenama, gdje bi se Grad trebao uključiti, međutim to zahtijeva ozbiljnu logistiku u Gradu zbog silnih drugih problema. To je nešto što ćemo sigurno promišljati tokom ove godine i pokušati dodatno pomoći tim mladim ljudima“, ističe mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Gradonačelnik je odbacio tvrdnje opozicije da je riječ o populizmu, odnosno od predizbornom triku vlasti. Mladi će ubuduće biti u fokusu. Procjenjuje se da je u posljednjoj deceniji Mostar napustilo blizu deset hiljada mladih.

„U gradu Mostaru nemamo usvojenu Strategiju za mlade, koja je ključni dokument da sve te stvari idu naprijed. Uprkos tome što nemamo, opet su vlasti odlučile dati kakve – takve novce mladima da kupe stan. To je za pohvalu. Očekujemo da sljedećih godina dobijemo više novca“, kaže Zaim Mehić, omladinski aktivista.

A više novca za potrebe mladih trebala bi donijeti upravo Strategija za mlade, čija je izrada u toku. Procjenjuje se da bi mogla zaživjeti u junu ove godine.

„Trenutno smo u fazi analize i istraživanja. Prikupljamo podatke koji će pomoći da razumije potrebe i želje mladih, kao i izazove s kojim se sureću. Na osnovu toga ćemo kreirati strategiju. Ona će donijeti rješenje problema i pomoći poboljšanju za bolji život i doprinijeti da mladi ostanu u Bosni i Hercegovini“, navodi Sara Kazazić, predsjednica Vijeća mladih Mostara.

Zvanična statistika bilježi drastičan pad broja studenata na domaćim fakultetima. Koliki će biti gubici ako se ne zaustavi trend odlaska mladih, vlasti u zemlji nemaju odgovor, jer se proteklih godina nisu bavili tim problemom. Nadamo se da je Mostar ovim okrenuo novi list.

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

U Nevesinju i Trebinju rođene tri djevojčice: U Srpskoj 25 beba u proteklom danu

Urednik

Najava: Međunarodni memorijalni plivački miting „Srđan i Maksim“ 2024 u Trebinju

Urednik

 ŽOK Gacko “RD Swisslion”: Preko Zagreba ka Ligi šampiona

Urednik

Održan pomen carskoj porodici Romanov i Donskom puku u Bileći

Urednik

Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski „Festival festivala“

Urednik

U Srpskoj rođeno 27 beba: U Nevesinju tri d‌jevojčice i jedan d‌ječak, u Trebinju d‌ječak i d‌jevojčica

Urednik

Najava: Skokovi sa brane na jezeru Klinje Gacko 2024

Urednik

Aleksija uči da profesionalno pliva, pleše u „Vi-densu“, a trči u „Spartakusu“

Urednik

Rukometni klubovi saznali imena rivala: Leotar prvi ide u Tursku

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više