RS i BiH

I dalje problemi sa informacionim zdravstvenim sistemom RS

Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srpske IZIS, koji je prije mjesec i po dana bio meta hakerskog napada i nikada nije kako treba proradio, juče je opet “otkazao” poslušnost.

Prema informacijama iz nekoliko zdravstvenih ustanova iz raznih krajeva Srpske, mnogi se u IZIS od juče ujutru nisu mogli ulogovati, a nastavljeno je i štampanje recepata i uputnica po koje pacijenti i dalje fizički dolaze u ambulante porodične medicine, prenosi portal Capital.

Na pitanje gdje je zapelo ovog puta, projekt menadžer kompanije MMSCode iz Banjaluke Slavko Bojić, kaže da je danas počelo puštanje apoteka u sistem i testiranje eksternih korisnika i da su ostali mogli da osjete blago usporavanje ili smetnje pri logovanju.

Sve je u najbolje redu, IZIS radi, ali se može dogoditi da ne primi logovanje iz prvog puta zbog testiranja. Može doći do privremenog zastoja, ali to nije strašno, radimo testiranja i uvodimo eksterne korisnike“, kaže Bojić.

Objašnjava da su Vlada RS i Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske usvojili nova procesna pravila i procedure koje mora da ispoštuje svaka zdravstvena ustanova, kao i oni koji implementiraju informacioni sistem.

IZIS je plaćen 26 miliona maraka kompanijama MMSCode i Lanaco koje su radile na njegovom kreiranju i implementaciji. Kompletan razvojni put IZIS-a pratili su problemi, od previsoke cijene, sumnjivih nabavki, ali i realizacije koja je bila najblaže rečeno, loša.

Od prvog dana sistem se pokazao kao neefikasan i neprilagođen doktorima koji su mjesecima negodovali zbog komplikacija i neuvezanosti sa drugim zdravstvenim ustanovama. I danas su van IZIS-a ostali UKC RS i Institut za javno zdravstvo RS.

Prije sedmicu dana, o nefunksionisanju IZIS-a oglasio se i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Govoreći o nedavnim problemima sa funkcionisanjem Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), Šeranić je naglasio da se za zaštitu takvih sistema moraju pobrinuti relevantna tijela, prije svega Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske.

IZIS sada funcioniše u svim domovima zdravlja i u bolnicama. Ono što je ostalo su apoteke i laboratorije“, rekao je Šeranić.

 

Izvor: Capital.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba, jedna djevojčica rođena u Trebinju

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 13 beba, jedna beba rođena u Nevesinju

Urednik

Danas se održavaju lokalni izbori

Urednik

I Crveni krst FBiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Urednik

Pozivom na broj 17039 donirate 2 KM pogođenima u poplavama u BiH

Urednik

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta u srednje škole u Srpskoj

Urednik

Do održive poljoprivrede uz mikrokredit i poklon vaučer: Mikrofin, prvi i jedini u ovakvoj vrsti podrške    

Urednik

Meteorolog o prognozi do kraja septembra: Kakvo nas vrijeme očekuje

Urednik

Od sutra nas očekuje nagla promjena vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više