RS i BiH

“Iako su mjere u komšiluku daleko od savršenih, ipak su njihove vlade kao akademije nauka za vlade u BiH”

Dok se u zemljama regiona povlače kakvi-takvi potezi koji utiču na pad cijena, jedino u BiH ne postoji politička volja po ovom pitanju, pa su i svi raniji pokušaji uvođenja nekih mjera propali.

Prvo je reagovala Crna Gora, koja je prepolovila cijene više od 30 artikala, Srbija je slično uradila prije par dana, a trgovci u Hrvatskoj su pristali na vladin prijedlog da snize cijene, dok su banke najavile podizanje kamata na štednje građana, piše portal 6yka.

U BiH za sada imamo samo jučerašnju reakciju predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik koji je na svom X nalogu napisao da bi akcija snižavanja cijena domaćih proizvoda dobro došla građanima, te će zatražiti od ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske da u narednim danima održi sastanke sa domaćim trgovačkim lancima.

Ekonomista Igor Gavran za BUKU kaže da, iako su i mjere u susjedstvu daleko od savršenih i moglo bi se još dosta toga odlučnijeg i obuhvatnijeg učiniti, ipak su njihove vlade kao akademije nauka za vlade u BiH.

Smatra i da nikoga ne treba moliti da snizi cijene, nego cijene treba vratiti na opravdan nivo i ograničiti svaki dalji rast.

“Prije svega, i vlade susjednih zemalja su jako zakasnile s ovakvim mjerama i mislim da su mogle i morale učiniti mnogo više i djelovati ranije, prije nego je prošla praktično cijela godina iscrpljivanja stanovništva rekordnom inflacijom i akumulacije ekstra profita trgovaca i ostalih u lancu koji su zloupotrijebili privremeni rast određenih troškova za drastično i kontinuirano povećanje cijena u rasponu od prebrzog i pretjeranog do potpuno neopravedanog i krajnje bezobraznog”, ističe Gavran i ujedno podsjeća da su odredbe mjere ograničenja cijena bile su prisutne u Srbiji i Hrvatskoj i ranije, neke mjere i u Crnoj Gori, dok  u BiH nismo imali apsolutno osim destruktivne vlasti koje, osim što ne čine ništa pozitivno, potpuno besramno slave svakog mjeseca ili kvartala rekordne rezultate prikupljanja javnih prihoda, javno demonstrirajući da je to njihov jedini prioritet i da njima nerazumno visoke cijene u stvari odgovaraju.

“Mjere ograničenja marži su jedino što je učinjeno u BiH, ali osim što je ova mjera bila suštinski nedovoljna i nepotpuna, a visina tako ograničenih marži i dalje previsoka, kontrole i sankcije za prekršaje su ispod svakog nivoa i nikoga nikada neće odvratiti od kršenja propisa. Nažalost, bh. vlasti maltene na dnevnoj bazi generišu političke krize, sve jednu besmisleniju od druge, potpuno nebitne teme se proglašavaju presudnim, dok se stvarni problemi građana ignorišu kao da ne postoje”, jasna je Gavran.

 

Izvor: 6yka.com

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba, jedna djevojčica rođena u Trebinju

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 13 beba, jedna beba rođena u Nevesinju

Urednik

Danas se održavaju lokalni izbori

Urednik

I Crveni krst FBiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Urednik

Pozivom na broj 17039 donirate 2 KM pogođenima u poplavama u BiH

Urednik

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta u srednje škole u Srpskoj

Urednik

Do održive poljoprivrede uz mikrokredit i poklon vaučer: Mikrofin, prvi i jedini u ovakvoj vrsti podrške    

Urednik

Meteorolog o prognozi do kraja septembra: Kakvo nas vrijeme očekuje

Urednik

Od sutra nas očekuje nagla promjena vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više