RS i BiH

Јedinstveni TAG uređaj za Srpsku i Srbiju do početka turističke sezone

Nedeljko Ćorić, v. d. direktor Autoputeva Republike Srpske najavio uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema da se TAG uređaj za Srpsku i Srbiju počne koristiti do početka turističke sezone.

-Memorandum, koji smo potpisli i sa Putevima Srbije, predviđa uvođenje zajedničkog TAG uređaja za korišćenje auto-puteva u Republici Srpskoj i Srbiji. U praksi to, zapravo, znači usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima obje zemlje, čime će se korisnicima usluga znatno olakšati plaćanje putarine i u Srbiji i u Republici Srpskoj, odnosno cijeloj BiH. U narednom periodu, biće formirana radna grupa, koja će raditi na usklađivanju tehničkih karakteristika naplatnih sistema i fizičkom testiranju, nakon čega će zajednički sistem elektronske naplate biti u funkciji. Zajednički cilj je uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema do početka turističke sezone, kao i nastavak integracije sa ostalim operatima odnosno upravljačima u regionu – rekao je Ćorić za Politiku.

Na pitanje kako teku radovi na auto-putu Banja Luka – Beograd, Ćorić je istakao da su u proteklih nekoliko godina Autoputevi Republike Srpske, resorno Ministarstvo saobraćaja i veza i Vlada Republike Srpske, sproveli niz zajedničkih aktivnosti, kako bi danas dionica Rača – Bijeljina, na kojoj su radovi započeli u septembru 2022. godine, bila u izgradnji, ali i kako bi bila ugovorena i preostala dva pravca, odnosno Vukosavlje – Brčko i Brčko – Bijeljina.

On je naveo da radovi na dionici Rača – Bijeljina, dužine oko 20 kilometara, teku planiranom dinamikom, te da je rok završetka tri godine.

– Kada je riječ o Sremskoj Rači, pri kraju je izgradnja međudržavnog mosta preko rijeke Save, koji gradi Republika Srbija, čime će ova dionica biti povezana sa auto-putem Kuzmin-Rača u Srbiji, a u toku je izgradnja i novog zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Srbije – naveo je Ćorić.

Govoreći o dionicama Vukosavlje – Brčko, i Brčko – Bijeljina, prvi čovjek Autoputeva Republike Srpske objasnio je da su one ugovorene sa kineskim partnerima po sistemu „finansiranje, projektovanje i izgradnja“ i da su trenutno u fazi projektovanja, dok su na dionici Vukosavlje – Brčko započeti i pripremni radovi.

Prema njegovim riječiima, dionica Doboj (Јohovac) – Vukosavlje, dužine oko 36 kilometara, dio je panevropskog Koridora Pet Ce i njena izgradnja je planirana kreditnim sredstvima Evropske investicione banke, uz podršku grant sredstava Evropske unije.

-Iako su pregovori sa kreditorom bili gotovo finalizirani, zbog sankcija su ponovo suspendovani, te Vlada Republike Srpske i Autoputevi Republike Srpske čine sve da pronađu druge mogućnosti za finansiranje ovog projekta – rekao je Ćorić i osvrnuo se i na auto-put Beograd-Sarajevo-Beograd.

– Dio budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH je dionica brzog puta Sarajevo-Vardište, tačnije Sarajevo – Podromanija – Rogatica – Međeđa – Višegrad – Donje Vardište (granica sa Republikom Srbijom), koja se nalazi na Ruti 3 SEETO mreže – naveo će Ćorić i dodao da je Delegacija Evropske unije u BiH objavila tender za izradu idejnog i glavnog projekta sa pratećim studijama, te da će nakon njegove izrade biti neophodno pristupiti pronalaženju finansijera, te izboru modela ugovaranja za izgradnju ove dionice.

Ćorić je istakao da je prioritet Autoputeva Republike Srpske pravac auto-puta Vukosavlje – Brčko – Bijeljina – granica sa Republikom Srbijom, iako se paralelno obavljaju i pripreme planske i projektne dokumentacije za realizaciju ostalih planiranih dionica u mreži auto-puteva i brzih puteva Republike Srpske.

– Јedna od najvažnijih dionica je i „Obilaznica Banja Luka“ koja je dio budućeg auto-puta Glamočani – Mliništa, za koju je izrađena projektna dokumentacija, a za čije je finansiranje spremnost iskazala EIB i Evropska unija, koja je i finansirala projektnu dokumentaciju – zaključio je Ćorić.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

U Nevesinju i Trebinju rođene tri djevojčice: U Srpskoj 25 beba u proteklom danu

Urednik

Slijedi nam promjena dnevnih temperatura

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra

Urednik

Koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu

Urednik

Otvoren konkurs za upis studenata na javne univerzitete

Urednik

Gledaj u jednom dahu: Nova sezona serije “12 reči” na MOVE platformi

Urednik

Najbolji košarkaš svijeta ponovo na raftingu na Tari

Urednik

Poznati meteorolog otkrio kakvo nam ljeto dolazi

Urednik

Poznat raspored nastupa izvođača na „Nektar OK festu“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više