RS i BiH Vijesti

Ko je „mali poljoprivrednik“ u RS i kada je oslobođen poreza?

Izmjenama zakona o porezu na dohodak u Republici Srpskoj, koji je stupio na snagu 1. januara, definisan je pojam mali poljoprivrednik.

Ovaj, novi status, dobilo je fizičko lice, odnosno nosilac poljoprivrednog gazdinstva, čiji ukupan godišnji prihod po osnovu obavljanja djelatnosti ne prelazi iznos od 50.000 KM.

Porez na dohodak malog poljoprivrednika plaća se godišnje u apsolutnom iznosu, u zavisnosti od ostvarenog prihoda od bavljenja poljoprivrednom djelatnošću.

Kako je, u intervjuu za agenciju Srna, pojasnio direktor Poreske uprave RS, Goran Maričić, mali poljoprivrednik koji ostvari godišnji prihod do 12.000 KM ne plaća porez na dohodak. Onaj koji ostvari prihod između 12.000 KM i 25.000 KM plaća porez u iznosu od 200 KM godišnje, dok nosilac gazdinstva koji u toku godine ostvari prihod veći od 25.000, a najviše do 50.000 KM, plaća godišnje porez na dohodak u iznosu od 400 KM.

„Mali poljoprivrednik je dužan da ostvareni prihod u prethodnoj godini prijavi Poreskoj upravi do 28. februara, a iznos poreza na dohodak na ukupan godišnji prihod dužan je da plati do 30. juna tekuće za prethodnu godinu“, rekao je Maričić, javlja Srna.

 

 

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Sud presudio: Gatačka termoelektrana mora da plati pet miliona KM

Urednik

Iznajmljuje se poslovni prostor na duži vremenski period

Urednik

MUP Srpske: Sve više slučajeva vršnjačkog nasilja

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 5. marta

Urednik

Zbog novog poreza u Hrvatskoj i bh. vlasnici bi uskoro mogli rasprodavati nekretnine

Urednik

„Pjesma za Evroviziju“ – ovo je prvih osam finalista

Urednik

Muzej Žitomislić nagradio najbolje fotografije mostova u BiH

Urednik

Najveća mjesečna neto plata prošle godine u FBiH iznosila 429.123 KM

Urednik

Pšenica je jeftina ali ko će je sijati?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više