RS i BiH Vijesti

Nagle promjene temperature utiču na zdravlje stanovnika

Prethodnih dana, svjedoci smo da se temperature u 24 sata promijene i za više od deset stepeni, od minusa do visokih temperatura u plusu. Jučer je bilo 18, dok je danas hladno, snijeg i najava minusa i prave zime. Ovi temperaturni šokovi, posebno negativno utјеču na meteoropate, ali najviše na hronične bolesnike i najmlađu populaciju.

Nagle promjene temperature, vlažnosti i atmosferskog pritiska mogu izazvati brojne probleme za građane, pri čemu su neki više, a neki manje podložni vremenskim oscilacijama.

Dobra vijest stiže iz HMZ RS je da narednih dana neće biti većih oscilacija, pa će temperature biti nešto stabilnije.

ANĐELA VUČIĆEVIĆ, meteorolog u RHMZ RS

„To vrijeme ko je u Hrvatskoj kod nas stiže u toku dana, pad temperatura, sa plus 20 ono kako smo najavljivali palo je do minus 1, koliko smo rekli da će biti. Narednih dana stabilnije vrijeme, manje padavina, temperature će biti primjerenije zimi,ali neće biti tokom dana u minusu“.

Temperaturne promjene najviše osjete pacijenti koji boluju od srčanih i respiratornih, odnosno plućnih bolesti i oni koji imaju problem sa gastro sistemom, dok je opšte poznato da promjene pogađaju posebno osobe sklone meteoropatiji.

ALEKSANDRA RADOJČIĆ, infektolog

„Standardno za polovinu jaanuara imate respieratorne viruse, grip, kovide, ali nemamo teške bolesti, u ovom trenutku aktuelne varičele, na prelazima,pogotoo kada su ovakve promjene vremena jedan daan je snijeg, a drugi 14 stepeni u gradu“.

Pitali smo građane kako podnose temperaturne razlike ovih dana, s obzirom na to da možemo po podacima samo jutarnjih servisnih informacija zaključiti da se svakodnevno ogroman broj ljudi pregleda u Domovima zdravlja širom Bosne i Hercegovine.

Nešto stabilnije vrijeme narednih dana ne znači da će broj ljudi, posebno sa respiratornim tegobama biti manji. Naprotiv, čeka nas vrhunac sezonskog gripa i drugih virusnih infekcija uobičajenih za ovaj period. Završava i školski raspust, pa će i širenje infekcija biti još veće.

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Šef Euleksa: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu

Urednik

Mostar: Ženska osoba izvršila samoubistvo skokom u čatrnju

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

Hercegovina može da doživi procvat ulaganjem u obnovljive izvore energije

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 29. februar

Urednik

Pretežno oblačno, u Hercegovini pljuskovi sa grmljavinom

Urednik

VIDEO / Sud presudio: Gatačka termoelektrana mora da plati pet miliona KM

Urednik

Iznajmljuje se poslovni prostor na duži vremenski period

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više