RS i BiH Vijesti

Nejednakost djece u vrtićima pod lupom

Kancelarija Ombudsmana BiH javila je da je otvorila predmet na zahtjev roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

Ovo je za “Glas Srpske” istakao jedan od koordinatora Inicijative da subvencije za javne i privatne vrtiće budu izjednačene Branko Crnogorac.

On je podsjetio da su roditelji protekle sedmice uputili dopise Ombudsmanu BiH i Kabinetu predsjednika Republike Srpske, odnosno Senatu RS, smatrajući da su prava djece ugrožena u pogledu nepoštovanja Konvencije UN-a.  Prema mišljenju roditelja, diskriminacija se ogleda u tome što su finansijski različito tretirana djeca koja idu u javne i privatne vrtiće.

– Smatramo da je veoma bitno to što se krovna organizacija za zaštitu ljudskih prava u BiH uključila u rješavanje ovog pitanja. Jasno je da nemaju izvršnu moć da isprave greške nadležnih, ali njihove precizne preporuke i dubinska analiza trebalo bi da budu nedvosmislen putokaz za sve upravljačke strukture u gradu Banjaluka u pogledu načina kako da se ova jednakost poništi, kako trenutno tako i ubuduće – istakao je Crnogorac.

On je dodao da navedeni politički akteri mogu u potpunosti da zanemare njihove komentare i savjete, ali će im biti veoma teško da odbrane takve stavove u javnosti ukoliko žele da ih bilo ko smatra vjerodostojnim zastupnicima volje građana.

– Ako i Senat Republike Srpske pokrene razgovor na ovu temu i proslijedi medijima jasne zaključke o tome, zaista smo uvjerenja da bi njihovo zanemarivanje predstavljalo težak politički i moralni teg bilo kome ko se nađe na nekoj visokoj javnoj funkciji – istakao je Crnogorac i dodao da roditelji čekaju odgovor Senata.

 

 

Izvor: Glas Srpske 

BONUS VIDEO

Slični članci

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Proljeće je vrijeme za nove početke i sjajne pogodnosti iz Supernove

Urednik

Ramazanski bajram molitvom dočekan širom BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više