RS i BiH

Novo poskupljenje u Srpskoj: Povećane cijene priključka na elektro-mrežu za 28 odsto

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je 31. januara donijela Rješenje o utvrđivanju naknade za priključenje objekata krajnjih kupaca na distributivnu mrežu.

Nove naknade za priključak su usvojene na osnovu zahtjeva svih pet operatora distributivnog sistema (ODS) u Republici Srpskoj („Elektrokrajina“ Banjaluka, „Elektro-Bijeljina“, „Elektro Doboj“, „Elektrodistribucija“ Pale i „Elektro-Hercegovina“ Trebinje) dostavljenih Regulatoru u decembru 2023. i januaru 2024. godine.

Kako za BUKU kaže Predrag Klincov, stručni saradnik za komunikacije u „Elektrokrajini“ Banjaluka, prema detaljnim stručnim analizama, ukupni troškovi standardnih priključka na distributivnu mrežu u proteklih 10 godina primjene povećani su do 80 odsto u odnosu na iznos dosadašnjih naknada.

Drugim riječima, pojašnjava, operatori distributivnog sistema (ODS) su pri svakom priključku kupaca imali značajan finansijski gubitak.

Regulator je takav zahtjev ODS-ova odbacio uz obrazloženje da se naknade, po predmetnom pravilniku, mogu automatski korigovati u skladu sa zvaničnom inflacijom, na osnovu čega su ODS-ovi u decembru 2023. i januaru 2024. god. dostavili nove, korigovane zahtjeve u skladu sa zvaničnom inflacijom.

Na osnovu toga, Regulator je utvrdio nove iznose naknada koje su za standardni priključak u prosjeku veće za 28 odsto u odnosu na prethodne naknade.

„Primjera radi, nova naknada za pojedinačni monofazni nadzemni standardni priključak sa mjernim mjestom na stubu iznosi 605,58 KM bez PDV-a, dok je prethodna iznosila 472,36 KM bez PDV-a. Nova naknada za trofazni nadzemni standardni priključak na stubu iznosi 647,73 KM bez PDV-a, a prethodna je iznosila 504,82 KM bez PDV-a. Ukazujemo da su novi iznosi naknada za priključak i dalje značajno niži od stvarnih troškova ODS-ova za izvršenu uslugu, odnosno za 150 KM do 220 KM bez PDV-a za pomenute nadzemne priključke na stubu“, pojašnjava Klincov, napominjući  takođe, da se jedinične cijene za izračunavanje dijela naknade za obezbjeđenje uslova za priključenje (KM/kWh) nisu mijenjale, odnosno da su ostale na istom nivou.

 

Izvor: 6yka.com

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Koliko je oboljelih od morbila u Srpskoj, svi su nevakcinisani

Urednik

Upozorenje na olujni vjetar, u Hercegovini i obilne padavine

Urednik

Minimalac prosječnu platu „pogurao“ za 0,6 odsto

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više