RS i BiH Vijesti

Od sutra na recept dostupne nove terapije

Osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske od sutra će u apotekama na recept biti dostupne nove terapije za hipertenziju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, ulcerozni kolitis i hemofiliju, a uvode se i dvije nove farmaceutske usluge.

Iz FZO je saopšteno da su na A listu lijekova koji se izdaju na recept uvršteni „aklidinijum bromid, „formoterol“ prašak za inhaliranje koji koriste oboljeli od hronične opstruktivne bolesti pluća i lijek „mesalazin“ rektalna suspenzija, koji se primjenjuje kod akutnih faza ulceroznog kolitisa.
„Riječ je o efikasnim terapijama zahvaljujući kojima se smanjuje potreba za hospitalizacijama pacijenata. Takođe, na A listu su uvršteni i rekombinovani faktori koagulacije /`moroktokog alfa` i `simoktokog alfa`/ koje koriste oboljeli od hemofilije. Naime, ovi lijekovi su od ranije dostupni oboljelima, ali samo u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, jer se nalaze u programu lijekova i nabavlja ih Fond putem javnih nabavki“, navodi se u saopštenju.

Da bi se olakšalo oboljelima, naročito iz drugih krajeva Srpske, da ne moraju da dolaze u UKC samo radi terapije, uvrštavanjem ovih lijekova i na listu onih koji se izdaju na recept ubuduće će biti dostupni oboljelima od hemofilije i u apotekama.

Kako se naglašava, na ovaj način poboljšaće se i olakšati dostupnost terapija pacijentima, čemu FZO, uz uvođenje novih terapija, konstantno teži.

Na B listu uvršten je lijek „zofenopril“ za hipertenziju, koji doprinosi boljoj kontroli pacijenata, što dugoročno rezultuje smanjenjem razvoja komplikacija. Ovaj lijek, dodaje se, pruža dodatnu zaštitu srca i krvnih sudova.

„Za lijekove sa B liste sva osigurana lica učestvuju u troškovima u iznosu od 50 odsto cijene lijeka i niko nije oslobođen plaćanja. Za referentne lijekove sa A liste FZO u potpunosti snosi troškove za osiguranike koji su oslobođeni plaćanja participacije, dok ostali plaćaju participaciju u iznosu od 10 odsto cijene lijeka“, navode u FZO.

Kada je riječ o farmaceutskim uslugama, od 15. januara Fond će za osigurana lica finansirati dvije nove usluge u apotekama i to farmaceutsku uslugu izrade podijeljenih praškova i uslugu izrade sirupa.

„Ove usluge su uvedene jer doze i oblici pojedinih lijekova nisu prilagođeni dječijem uzrastu, te djeca ne mogu da ih koriste. Naime, mnogi lijekovi koji se nalaze na našim listama dostupni su samo u obliku čvrstih farmaceutskih oblika koje mlađa djeca ne mogu da progutaju, a i doze nisu prilagođene njihovom uzrastu“, navodi se u saopštenju.

Zbog toga će FZO početi finansirati usluge magistralne izrade lijekova u vidu praškova ili sirupa, kako bi se djeci obezbijedile potrebne propisane terapije.

 

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više