RS i BiH

Poslodavci traže da se smanji “minimalac” u Srpskoj

Unija poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske su uputili inicijativu Vladi za suspenziju Odluke o najnižoj plati za ovu godinu koja iznosi 900 maraka.

Ukoliko do toga ne dođe, tvrde oni, Republika Srpska će se suočiti sa smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FbiH.

Oni poručuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, da ugovori za ovu godinu još nisu zaključeni, a da spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena.

Mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja”, saopšili su oni.

Navode da je najniža plata u Republici Srpskoj 460 evra, dok je u drugom entitetu 316 evra, u Srbiji 404 evra, Crnoj Gori 450 evra.

“Zajednički stav Unije i Komore je da se još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete našoj ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati,  do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda”, saopšteno je iz poslovne zajednice.

Takođe, jedan od njihovih prijedloga je održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom Republike Srpske.

 

Izvor: Capital.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Koliko je oboljelih od morbila u Srpskoj, svi su nevakcinisani

Urednik

Upozorenje na olujni vjetar, u Hercegovini i obilne padavine

Urednik

Minimalac prosječnu platu „pogurao“ za 0,6 odsto

Urednik

Da li će doći do povećanja cijene struje?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više