RS i BiH

Prvo ovogodišnje zaduženje Republike Srpske i milion maraka više od plana!

Nepun mjesec dana nakon posljednjeg prošlogodišnjeg zaduženja, Vlada Republike Srpske se juče zadužila po prvi put u ovoj godini za gotovo milion maraka više nego što je planirala.

Plnirani iznos šestomjesečne emisije trezorskih zapisa bio je deset miliona marakaa prihvaćena je ponuda od 11 miliona maraka po kamatnoj stopi od četiri posto.

Pored pomenute aukcije trezorskih zapisa, Vlada je donijela i odluku o novoj emisiji obveznica od 40 miliona KM po kamatnoj stopi od šest posto. Ta emisija se očekuje narednih dana.

Kada je riječ o maksimalan iznosu stanja kratkoročnog duga u 2024. godini isti ne može biti veći od 337,85 miliona KM.

Napomenimo  i to da se Vlada RS prošle godine zadužila 17 puta, a ukupno je putem trezorskih zapisa i obveznica prikupila 785 miliona maraka.

Kada je riječ o stanju duga RS prema preliminarnim podacima na dan 31. oktobar 2023. godine situacija je sljedeća:

·         ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 6.176,6 milion KM, tj. 40,0% BDP-a,

·         javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 5.228,1 milion KM, tj. 33,8% BDP-a.

Opozicioni poslanici su više puta istakli kako se samo nastavlja trend gdje se uz indirektne poreze Vlada najviše oslanja na zaduživanja, bez obzira na to što se svake godine kamatne stope povećavaju. Upozoravaju da je, umjesto zaduženja, potrebno okretanje ka investicijama koje će osigurati nove doprinose.

Smatra to i ekonomista Zoran Pavlovićali naglašava da to trebaju biti smislene i opravdane investicije, a ne prevelike, neizvodive i neprofitabilne kakva je većina dosadašnjih investicija Vlade.

Naime on je još ranije za Buku rekao da je glavni razlog teške ekonomske situacije  upravo rastrošnost političke elite na određenim projektima.

“Ako pogledate situaciju, 100 miliona KM raznoraznih garancija je dato za Jahorinu, koja je u blokadi, 55 miliona maraka je dato za neko skijalište kod Vlasenice, sada je tamo raskopana zemlja i to tako stoji. Potpuno nelogične investicije su rađene, a investicije imaju svoju cijenu i one će doći na naplatu kad-tad. Prvo, kako možete investirati na lokaciji za koju ne znate koliko je palo snijega u zadnjih 10 godina i koliko je bilo snježnih dana. Ulaganja i garancije koje daje vlada, to je sve prilično nesigurno sa aspekta naplate. Pa, evo i situacija koja se pojavila sa IRB-om koji treba da čisti svoje bilanse, pa su svoja potraživanja stavili na prodaju, što je još jedan pokazatelj da je situacija složena i da nije sve tako divno i krasno kao što se u javnosti predstavlja”, istakao je Pavlović.

 

Izvor: 6yka.com

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Koliko je oboljelih od morbila u Srpskoj, svi su nevakcinisani

Urednik

Upozorenje na olujni vjetar, u Hercegovini i obilne padavine

Urednik

Minimalac prosječnu platu „pogurao“ za 0,6 odsto

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više