RS i BiH

Samo kod nas: Udruženje stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini otišlo u stečaj

Udruženje stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini otišlo je u stečaj. Ovo udruženje se pojavilo na listi poreskih dužnika u Federaciji BiH na kojoj se nalazi skoro 5.000 organizacija.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je za Klix.ba kazao da je Udruženje stečajnih upravnika u BiH samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga vjerovatno se ne može računati u budućnosti.

„Možemo primjetiti da se pozicija poreznih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne mijenja, što dovodi do zaključka da je potrebno da Vlada FBiH i Porezna uprava FBiH pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljneg poslovanja datih subjekata. Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi datog modela“, rekao je.

On je kazao da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora – deset najvećih dužnika, a ključno je pitanje kako je nastao toliki dug.

„Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uslovila nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja od strane PU. Naravno, nemamo sistem odgovornosti koji bi eventualno sankcionisao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti“, pojasnio je.

 

Izvor: Klix.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba, jedna djevojčica rođena u Trebinju

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 13 beba, jedna beba rođena u Nevesinju

Urednik

Danas se održavaju lokalni izbori

Urednik

I Crveni krst FBiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Urednik

Pozivom na broj 17039 donirate 2 KM pogođenima u poplavama u BiH

Urednik

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta u srednje škole u Srpskoj

Urednik

Do održive poljoprivrede uz mikrokredit i poklon vaučer: Mikrofin, prvi i jedini u ovakvoj vrsti podrške    

Urednik

Meteorolog o prognozi do kraja septembra: Kakvo nas vrijeme očekuje

Urednik

Od sutra nas očekuje nagla promjena vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više