RS i BiH

Širom Srpske služene božićne liturgije

U hramovima širom Republike Srpske održane su božićne liturgije i pročitana božićna poslanica.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem služio je u ponoć Božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci i poručio brojnim vjernicima da se treba moliti da tamo gdje se vode ratovi što prije zavlada mir, jer je to pretpostavka za svaki ljudski život.

– Zato se danas najviše sjećamo onih koji na pravdi stradaju tamo gdje se vode ratovi i molimo se da car mira blagoslovi da tamo što prije zavlada mir kako bi svi ljudi uživali u blagodeti mira, jer je to pretpostavka za svaki normalan ljudski život – rekao je vladika Јefrem u besjedi.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Bijeljini, poručivši da je srpski narod utemeljen na vjeri i treba da bude ponosan na svoju tradiciju i običaje.

– Cijela Ukrajina je promijenila kalendar, a onda će odmah uz to promijenti i vjeru. Mi Srbi smo postojani, nećemo mijenjati ništa što je iz naše tradicije i što naše pravoslavlje govori – rekao je vladika Fotije.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

U svim pravoslavnim hramovima na području dobojske regije jutros je molitvom dočekan Božić. Uz prisustvo mnogobrojnih vjernika, u pet časova počela je liturgija i u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Vjernici su došli da se pomole Bogu i pričeste, označavajući tako kraj šestonedjeljnog posta koji je prethodio ovom velikom prazniku.

Božićne liturgije jutros su služene u punim crkvama na području Srebrenice i Bratunca kao i u manastirima Svete Trojice u Sasama i Pokrova Presvete Bogorodice u Karnu u srebreničkoj opštini.

Od pet srpskih crkava u bratunačkoj opštini, liturgije su služene u crkvama Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, Svetog Petra i Pavla u Kravici i Svetog Tome u Fakovićima.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu jutros je služena Božićna liturgija i pročitana Poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog i episkopa Srpske pravoslavne crkve koja se tradicionalno upućuje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

U pravoslavnim hramovima na području Šamca služene su liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića u prisustvu velikog broja vjerniku koji su ispunili i crkvene porte.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Tri zlatnika, dar opštine Šamac, u česnici koja je nakon liturgije povodom Božića podijeljena vjernicima u crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija, pronašli su osmogodišnji Nemanja Pašlić, šestogodišnji Aleksej Blagojević i četrdestogodišnja Stanka Kojić.

U obnovljenom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Velikoj Sočanici u Derventi brojni vjernici dočekali su najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Božićnim urancima i svetim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima na području Prnjavora počelo je obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Protojerej stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski i starješina Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru, rekao je u obraćanju vjernicima da živjeti po Hristovom jevanđelju znači voljeti sve ljude, činiti dobro svima, radovati se sa svima i u svemu, osim u grijehu, znači vjerovati, nadati se dobru, učestvovati u Božijem stvaralaštvu.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

Mnogobrojni vjernici u Hercegovini prisustvovali su božićnim liturgijama koje su služene u ponoć ili u ranim jutarnjim časovima u pravoslavnim hramovima.

FOTO: SRNA

FOTO: SRNA

U Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju ponoćnu božićnu liturgiju služilo je sveštenstvo tog hrama u prisustvu brojnih vjernika, koji su pristupili svetom pričešću nakon višesedmičnog Božićnog posta.

BONUS VIDEO

Slični članci

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Igranje sa egzistencijom građana: Poskupljuje struja u Repubici Srpskoj

Urednik

„Slatke kuće“ i „SL Marketi“ – mjesto gdje se rađaju najslađi trenuci

Urednik

Krečenje stana od 50 kvadrata oko 600 maraka

Urednik

Jabuke iz BiH Zeleno svjetlo za izvoz sadnica voća na tržište EU

Urednik

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Urednik

VIDEO / Sud presudio: Gatačka termoelektrana mora da plati pet miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više