RS i BiH

Šta će biti sa zakonom o kriminalizaciji klevete

Unutar Evropskog vijeća, kojeg čine vlade država članica, postoji grupa zemalja koja se izričito protivi da Bosni i Hercegovini bude odobren početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, ako vlasti Republike Srpske ne povuku izmjene Krivičnog zakonika kojima se kriminalizira kleveta i takozvani zakon o stranim agentima koji je još u formi Nacrta. Ima li spremnosti za povlačenje nacrta ili se već nižu prijave? I šta to govori o koracima BiH na putu ka Evropskoj uniji, i novom ispitnom roku pred bh. vlastima?

Medijska zajednica ne vjeruje da će se vlasti u Republici Srpskoj predomisliti. Kažu, kao što su se i do sada oglušile na sve argumente i kritike novinara, nevladinog sektora i međunarodne zajednice, isto će učiniti ponovo. Ništa neće promijeniti ni jasan stav i poruka Evropske unije.

LJILJA SMILJANIĆ, Klub novinara Banja Luka

„Vlada RS ne samo da nije odustala već neće odustati. Te izmjene i dopune Krivičnog zakonika su na snazi. Imamo informacije da je do sada već podneseno otprilike 30 krivičnih prijava za kriminalizaciju klevete. Te krivične krijave koje su podnesene, dosta ih je protiv fizičkih lica i to je ono što smo mi upravo i govorili da će se na udaru naći ne samo novinari i mediji već bukvalno bilo ko“.

Banjalučki advokati i aktivisti za ljudska prava Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac u septembru prošle godine podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika kojima je ponovo kriminalizovana kleveta.

JOVANA KISIN ZAGAJAC, odvjetnica

„Mislimo da on nije kompatibilan sa članom 26. Ustava RS, ali isto tako i sa onim odredbama Ustava RS koji direktno upućuju na primjenu Evropske konkvencije o ljudskim pravima i na te neke pravne standarde koje je uokvirio Evropski sud za ljudska prava, a to je naravno da za klevetu treba odgovarati, ali ne u krivičnom postupku“.

ALEKSANDAR JOKIĆ, odvjetnik

Plašim se da čak ni do kraja ove godine inicijativa za ocjenu ustavnosti ovih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS neće doći na red. Tako da govoriti o tome da će se o toj inicijativi odlučivati do marta mjeseca plašim se da je pretjerano optimistično.

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Koliko je oboljelih od morbila u Srpskoj, svi su nevakcinisani

Urednik

Upozorenje na olujni vjetar, u Hercegovini i obilne padavine

Urednik

Minimalac prosječnu platu „pogurao“ za 0,6 odsto

Urednik

Da li će doći do povećanja cijene struje?

Urednik

SIPA vrši pretrese na više lokacija: Poslanik osumnjičen za davanje lažnog iskaza

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više