RS i BiH

Svaki stanovnik Federacije BiH dužan 2.986 KM, a Republike Srpske 5.633 KM

Osigurana likvidnost Federacije, a novo zaduživanje moguće samo za kapitalne i razvojne projekte. Zaduženost FBiH po glavi stanovnika gotovo je upola manja nego u Republici Srpskoj.

Federacija BiH ne bi trebala imati problema s likvidnošću, a postojeći nivo zaduženosti, prema službenim pokazateljima, govori da je situacija znatno bolja nego u Republici Srpskoj, piše Večernji list BiH.

Dobro fiskalno upravljanje

Pomoćnik federalne ministrice finansija za upravljanje dugom Samir Bakić u razgovoru za Fenu istaknuo je da je zaduženost Federacije po glavi stanovnika gotovo upola manja u odnosu na zaduženost drugog entiteta.

– Na kraju 2022. godine udio javnog duga Federacije u odnosu na ostvareni BDP iz 2021. godine iznosi 25,66 posto, a u odnosu na procijenjeni BDP za 2022. godinu oko 23,22 posto, što je znatno niže u odnosu na udio javnog duga RS-a koji iznosi oko 43 posto. Slijedom navedenog, na kraju 2022. zaduženost Federacije po glavi stanovnika iznosi 2986 KM, a Republike Srpske 5633 KM – kazao je Bakić.

Inače, BDP u Federaciji dvostruko je veći od onog u Srpskoj. Službeni podaci govore da je BDP za 2021. godinu u FBiH iznosio 25,2 milijarde KM, a u RS-u 12,5 milijardi KM. Prema Bakićevim riječima, procjena je da je BDP za 2022. u FBiH iznosio 28,62 milijarde maraka, a u RS-u 14,24 milijarde maraka.

– U strukturi javnog duga BiH udio FBiH iznosi 50 posto, RS-a 49 posto, a preostalih jedan posto odnosi se na javni dug institucija BiH i Distrikta Brčko. Iako su na kraju 2022. godine FBiH i RS imali gotovo identičan nominalni iznos javnog duga, zbog znatno većeg BDP-a u FBiH u odnosu na BDP u drugom entitetu, realna zaduženost FBiH je znatno manja u usporedbi s RS-om – objasnio je Bakić. On je istaknuo i da u strukturi javnog duga Federacije BiH dominira vanjski dug koji je zbog dobre ročnosti i povoljnih kamatnih stopa najvećim dijelom ugovoren kod međunarodnih financijskih institucija.

To su Europska investicijska banka, Međunarodna asocijacija za razvoj, Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Europska banka za obnovu i razvoj te drugi multilateralni i bilateralni kreditori. Izuzev zaduženja kod MMF-a i Europske komisije, svi vanjski krediti FBiH namijenjeni su za kapitalne investicije u ključnim sektorima kao što su promet, odnosno cestovna infrastruktura, energija, vodoprivreda i odvodnja otpadnih voda, zaštita okoliša i poljoprivreda te razvojni projekti kojima je cilj podrška zapošljavanju, malim i srednjim poduzećima i slično, rekao je Bakić.

Kazao je i da je Vlada Federacije BiH, zahvaljujući dobrom fiskalnom upravljanju i strogoj kontroli rashoda u proteklim godinama, osigurala rezervu likvidnosti na razini koja joj omogućava da se i u slučaju kratkoročnih poremećaja novčanih tokova tekuće obveze uredno izmiruju. – Stoga nije ni bilo zaduživanja u svrhu izmirenja tekućih obveza. Također, uzimajući u obzir postojeću strukturu i nisku razinu javnog duga, Federacija BiH ima značajan potencijal i za nova zaduživanja za realizaciju prioritetnih kapitalnih investicija i razvojnih projekata – istaknuo je Bakić.

Potencijal domaćeg tržišta

Kada je u pitanju zaduživanje na domaćem tržištu, Bakić kaže da se Vlada FBiH isključivo zadužuje izdavanjem rizničnih zapisa i obveznica. Pri tome se posebno vodi računa o potencijalu domaćeg tržišta kapitala, riziku refinanciranja, izloženosti investitora prema Vladi FBiH, likvidnosti riznice i nizu drugih čimbenika koji se moraju uvažiti u cilju optimizacije ukupnog portfelja javnog duga FBiH. Ovakva politika zaduživanja davala je dobre rezultate koji se ogledaju u uspješnosti dražbi vrijednosnih papira Federacije i niskih kamatnih stopa, odnosno troškova zaduživanja.

Gledajući rezultate dosadašnjih dražbi, RS se zadužuje po dvostruko većim kamatnim stopama u odnosu na FBiH, naveo je Bakić. Također, objasnio je i da na kreditni rejting Bosne i Hercegovine utječe mnogo čimbenika.

– Jedan od njih je svakako stanje javnih financija, odnosno razina i struktura javnog duga zemlje. Stabilne javne financije FBiH, uz nisku razinu te dobru ročnu i kamatnu strukturu javnog duga, pozitivno utječu na očuvanje kreditnog rejtinga BiH – naglasio je Bakić. Vlada RS-a je prije točno dvije godine donijela odluku o prihvaćanju zaduženja emisijom obveznica na međunarodnom financijskom tržištu. Emisija petogodišnjih obveznica RS-a na Londonskoj burzi od prije dvije godine u iznosu od 300 milijuna eura, kao i informacija da će Kina prihvatiti obveznice RS-a, pokazuje da se financije ovog entiteta očito nalaze u problemima.

 

Izvor: Fena / Večernji list

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba, jedna djevojčica rođena u Trebinju

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 13 beba, jedna beba rođena u Nevesinju

Urednik

Danas se održavaju lokalni izbori

Urednik

I Crveni krst FBiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Urednik

Pozivom na broj 17039 donirate 2 KM pogođenima u poplavama u BiH

Urednik

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta u srednje škole u Srpskoj

Urednik

Do održive poljoprivrede uz mikrokredit i poklon vaučer: Mikrofin, prvi i jedini u ovakvoj vrsti podrške    

Urednik

Meteorolog o prognozi do kraja septembra: Kakvo nas vrijeme očekuje

Urednik

Od sutra nas očekuje nagla promjena vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više