RS i BiH Vijesti

Sve ture na jednom računu

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt izmjena Zakona o ugostiteljstvu kojim se, između ostalog, definiše pojam “ugostiteljske usluge”, kojim se omogućava ugostiteljima da u slučaju kada gost koristi više usluga u istom objektu, po okončanju pružanja usluga gostu izdaju jedan propisan račun za sve pružene usluge.

Ugostitelji i hotelijeri u Srpskoj očekuju da će novo zakonsko rješenje dobiti podršku narodnih poslanika kako bi bio uveden red u ovoj oblasti.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović kazao je za “Glas Srpske” da je opterećavajuće kako za goste tako i za konobare da se automatski, po svakoj narudžbi, donosi i račun.

– Konobar će račun gostima ispostavljati na kraju, izuzev ako sami odmah ne zatraže da plate. Po važećim propisima konobar donosi račun za svaku poručenu narudžbu, što komplikuje situaciju – rekao je Kurtinović.

Dodao je da je do sada bilo i nesporazuma prilikom inspekcijske kontrole, jer su inspektori primjenjivali zakon na terenu, dok su ugostitelji pokušavali da podignu uslugu na viši nivo.

– Iz tog razloga u lokalima nije dosljedno primjenjivana ta odredba, odnosno da se uz svaku narudžbu nosio i račun, zbog čega su mnogi ugostitelji plaćali kazne – istakao je Kurtinović.

Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Predrag Tešić rekao je da su prilikom izmjena zakona konsultovali Privrednu komoru RS i predstavnike svih kojih se ove izmjene dotiču.

– Većinu prijedloga smo uvrstili u ovaj nacrt. Ono što smatram da je najvažnije u svemu ovome jeste što ćemo ići u uvođenje centralnog informacionog sistema. Plan je da svim pružaocima smještaja podijelimo besplatne softvere, gdje će biti evidentiran svaki gost u realnom vremenu. Na taj način ćemo dobiti kvalitetnu statistiku kako bismo mogli da pravimo dobre planove za razvoj turizma. Ci­lj je povećati i prihode od boravišne takse – kazao je Tešić.

Ono što nisu mogli da obuhvate novim zakonom jeste želja ugostitelja da imaju inspekciju posebno za ovu oblast, jer bi to, kako kaže, onda i drugi sektori zahtijevali.

– Kroz postojeću tržišnu inspekciju nastojaćemo da pojačamo kontrole i pokušati na taj način suzbiti sivu ekonomiju – rekao je Tešić.

Stan na dan

Goran Kurtinović kaže da bi novim zakonom trebalo da bude dovedeno u red i izdavanje stana na dan, čime se u Srpskoj sve više ljudi bavi.

– Po novim propisima svi koji izdaju više od jednog stana moraće se registrovati kao S. P. ili pod nekom drugom djelatnošću – kazao je Kurtinović.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Od 1. novembra obavezna zimska oprema na automobilima

Urednik

Izvedena predstava „Ljubav iza kulisa“ u Trebinju

Urednik

Odbojkašice ŽOK Gacko „RD Swisslion“ slavile u Tuzli

Urednik

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, časovnici se vraćaju sat unazad

Urednik

U Trebinju jedna djevojčica i jedan dječak: Srpska bogatija za 27 beba

Urednik

Humanitarna akcija “Jedan cvijet za puno nade”

Urednik

Koliko iznosi sindikalna potrošačka korpa, a kolika je prosječna plata za septembar?

Urednik

Pomen na heroja: Duško Pujić izvukao osam ranjenika pa poginuo

Urednik

Apel za preventivne preglede dojke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više