RS i BiH Vijesti

Tržišna inspekcija češlja teren zbog poskupljenja

Zbog naglog poskupljenja proizvoda na globalnom nivou kao što su gorivo i osnovne životne namirnice, najviše kontrola u prva tri mjeseca ove godine je izvršila Tržišna inspekcija, potvrđeno je „Nezavisnim“ iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kako su istakli, zbog poskupljenja goriva i osnovnih životnih namirnica, kao što su brašno, ulje, so, životinjska mast, lijekovi, hrana za bebe i drugo, Tržišna inspekcija je izvršila 1.668 kontrola, koja je samim tim izdala i najviše prekršajnih naloga – 562, u visini od 1,4 miliona KM.

„Inspektorat je za prva tri mjeseca tekuće godine izvršio 6.444 kontrole u unutrašnjem prometu. Od ukupnog broja, u 1.984 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu kojih su inspektori naložili 1.324 upravne mjere i izdali 1.195 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.364.200 KM“, podaci su Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Naveli su da je najveći broj nepravilnosti utvrđen u dijelovima kontrola kao što su formiranje i isticanje cijena, vođenje poslovnih knjiga i evidencija u skladu s propisima, žigosanost, brojčanost i snabdjevenost otpremnim iskazom, vršenje tehničkog ili licencnog pregleda, donošenje akta o procjeni rizika i drugi.

„Kada je u pitanju spoljnotrgovinski nadzor, Fitosanitarna inspekcija izvršila je 9.546 pregleda hrane biljnog porijekla i robe i u 11 slučajeva utvrđene su nepravilnosti. Zdravstvena inspekcija bila je u 4.706 kontrola, a u pet slučajeva utvrđene su nepravilnosti.       Inspekcija za hranu izvršila je 10.485 pregleda i u 17 slučajeva utvrđene su nepravilnosti. U istom izvještajnom periodu Tržišna inspekcija izvršila je 3.709 pregleda u spoljnotrgovinskom pregledu“, pojasnili su iz Inspektorata.

Prema njihovim riječima, u pomenutom izvještajnom periodu inspektori su po osnovu ugovora o radu kontrolisali 5.124 radnika.

„Od ovog broja, 54 radnika su bila bez zaključenog ugovora o radu, na osnovu čega su izdana 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 87.000 KM“, naveli su iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Dodali su da je u postupku inspekcijskog nadzora, između ostalog, uništeno 78,5 kilograma namirnica životinjskog porijekla, dok je neškodljivo uništeno 27 zaraženih životinja, i to ovce i koze.

„U prva tri mjeseca ove godine uništeno je 68,8 kilograma hrane isteklog roka upotrebe. Takođe, privremeno su oduzeta 205,2 metra kubna šumskih drvnih sortimenata u vrijednosti od 15.840 KM“, zaključili su iz Inspektorata.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno devet beba: U Trebinju i Nevesinju dva nova stanovnika

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje za 1.maj

Urednik

U Srpskoj rođena 31 beba: U Nevesinju dva poroda, Trebinju jedan

Urednik

Od prvih devet dana maja u Srpskoj neradno čak šest !

Urednik

Zbog predstojećih majskih praznika sutra isplata penzija u Srpskoj

Urednik

Srpska bogatija za 20 beba

Urednik

Centralna banka BiH povlači neke novčanice KM iz opticaja

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 11 beba: Jedan dječak rođen u nevesinjskom porodilištu

Urednik

Srpska bogatija za 25 beba

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više