RS i BiH

U Srpskoj 1.400 brucoša manje: Sve manje studenata, a razlozi su brojni

Drugog oktobra u Republici Srpskoj počinje akademska godina na visokoškolskim ustanovama oba javna univerziteta. Međutim, amfiteatri će ostati prazniji za 1.400 brucoša.

Organizovan je i treći upisni rok, ali stanje se nije značajno popravilo. Razlozi su brojni, piše portal SrpskaInfo.

Ni novi studijski programi na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj nisu mogli popuniti broj studenata u ovoj akademskoj godini. Tako je na oba univerziteta ostalo po 700 slobodnih mjesta, zbog čega je organizovan treći upisni rok.

Prijemni za treći upisni rok organizovali su i na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci, od traženih 200, upisali su stotinu brucoša.

– Ono što je dobro je da smo upisali 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, imali smo i nove smjerove turizam i tu je nekih 20 odsto više u odnosu na 2022. godinu. Moglo je bolje, ali veliki dio naše djece odlazi da studira u inostranstvo – izjavio je Goran Trbić, dekan PMF Banjaluka.

Banjalučki univerzitet je u prva dva upisna roka upisao oko 2.000 studenata. Tradicionalno, najveće je interesovanje za fakultet bezbjednosti, medicinu, psihologiju.

– Interesovanje tradicionalno vlada i za elektrotehniku, za arhitektonsko građevinski fakultet, znači nismo imali nekih velikih oscilacija kada su u pitanju studijski programi i interesovanja budućih studenata – kaže Dario Stanković iz rektorata Univerziteta u Banjaluci.

Svake godine evidentno je da je sve manje studenata u Republici Srpskoj. Razlozi su brojni: promjene na tržištu rada, manje srednjoškolaca, ali i sveprisutni problem odliva studenata na inostrane studije, piše BHRT.

Broj studenata na javnim univerzitetima smanjio je i broj onih koji odlaze na privatne fakultete, ali najveći broj se ipak odlučuje na studije u susjednoj Srbiji.

 

Izvor: SrpskaInfo

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba, jedna djevojčica rođena u Trebinju

Urednik

U Srpskoj na svijet došlo 13 beba, jedna beba rođena u Nevesinju

Urednik

Danas se održavaju lokalni izbori

Urednik

I Crveni krst FBiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Urednik

Pozivom na broj 17039 donirate 2 KM pogođenima u poplavama u BiH

Urednik

Inicijativa za uvođenje jesenjeg raspusta u srednje škole u Srpskoj

Urednik

Do održive poljoprivrede uz mikrokredit i poklon vaučer: Mikrofin, prvi i jedini u ovakvoj vrsti podrške    

Urednik

Meteorolog o prognozi do kraja septembra: Kakvo nas vrijeme očekuje

Urednik

Od sutra nas očekuje nagla promjena vremena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više