RS i BiH Vijesti

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zakon o neprimjenjivanju Inckove odluke

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a koji je u usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Sud je na plenarnom zasjedanju van snage stavio taj zakon.

Narodna skupština Republike Srpske nakon što je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Krivičnog zakona, kojim se zabranjuje negiranje genocida, usvojila je zakon prema kojem se ta Inckova odluka neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske. Nakon toga sedam  bošnjačkih delegata podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH i to nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odbacio njihov veto. Na kraju je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju bošnjačkih delegata i odlučio da Zakon koji je donijela skupština nije u skladu sa Ustavom BiH.

– Ustavni sud je odlučio da sporni zakon prestaje da važi kad se ova odluka objavi u Službenom glasniku BiH. Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH. a član 1.2 definiše BiH kao demokratsku zemlju koja funkcioniše na osnovu zakona i standarda, te da se u BiH primjenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora – rekao je potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman.

Ćeman je istakao da se sud rukovodio ranijom praksom u nekim sličnim predmetima.

– I to zato jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija, mijenjajući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH – pojasnio je Ćeman.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više