Hercegovina RS i BiH

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Glavu u torbu pa autom  magistralnim putem M20 od Foče do Dobrog Polja prema Sarajevu, kažu Fočaci, na kome su za deset godina od odrona stijena na kolovoz poginula dva lica a od novembra do februara ove godine od pada kamena a je stradao jedan vozač i u dva su oštećena vozila. 

Put je kažu i vozači i stručnjaci u katastrofalnom stanju zbog dugogodišnje nebrige i neplanskog održavanja kosina u zasjecima i usjecima, a primjećena su i oštećenja u tunelima.

„Ovo je poslednji tunel iz pravca Foče na putu prema Dobrom Polju. Vidljivo je da je u njemu došlo do ispadanja jednog dijela kalote , tavana  tako da se vidi i dio stijene. Ukoliko bude više kišnih dana ili otapanja snijega moguće je da se komad kamena odlomi sa tavanice i ugrozi život vozača u automobilima, „ kaže diplomirani inžinjer geologije Aleksandar Golijanin.

On dodaje da se na ovoj magistrali nalazi deset kritičnih tačaka gdje su vozači u opasnosti od odlamanja krupnih kamenih blokova na kosinama.

„Apelujem na „Puteve Republike Srpske da što prije krenu u rješavanje ovog problema jer će sigurno na proljeće poslije obilnih padavina i otapanja snijega zbog odrona put  biti u još težoj situaciji za odvijanje saobraćaja“, ističe Golijanin.

U Putevima Republike Srpske rekli su medijima da se ovaj put nalazi na listi prioriteta za sanaciju a za sredstva se pregovara sa Svjetskom bankom.

Nakon učestalih saobraćajnih nesreća na magistrali dio odbornika zatražio je posebnu sjednicu Skupštine opštine Foča.

Odbornik u Skupštini opštine Foča Dušan Bodiroga kaže da aktuelna vlast odugovlači sa održavanjem vanrednog zasjedanja opštinskog parlamenta.

„Onda su i tri mjesne zajednice Donje, Polje, Centar i Lazarevo uputile zahtijev predsjedniku Skupštine opštine za održavanje vanredne sjednice na koju bi se pozvali svi koji su na neki način vezani za bezbjednost saobraćaja na dionici puta Foča – Dobro Polje“,  rekao je Bodiroga.

Put Foča – Sarajevo izgrađen je 1977. godine i nikad nije dobio upotrebnu dozvolu.

 

Izvor: BN TV

BONUS VIDEO

Slični članci

Novi zemljotres – epicentar u blizini Mostara

Urednik

Saša Lokner naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

„Alfini“ klinci imali nedjelju za uživanje u Mostaru

Urednik

Er Srbija od sutra uspostavlja direktnu avio-liniju od Beograda do Hercegovine

Urednik

FOTO / Gatačke odbojkašice na korak od titule

Urednik

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

Rukometaši Hercegovine savladali Vogošću

Urednik

VIDEO / U Muzeju Hercegovine održan omaž Aleksi Šantiću

Urednik

Rukometaši Leotara remizirali u Trebinju sa tuzlanskom Slobodom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više