RS i BiH

Više nikad kao nekada: Kakve nas cijene očekuju u 2024. godini

Smirivanje inflacije i pad cijena goriva odražavaju se na stabilizaciju i postepeno zaustavljanje daljnjeg rasta cijena osnovnih životnih namirnica, pa se kraj 2023. godine čini donekle mirnijim i podnošljivijim od njenog početka. Ipak, već nekoliko godina znamo da cijene hrane i energenata više nikad neće biti kao nekada.

U januaru 2023. godine stopa inflacije u BiH iznosila je 14,1 posto, dok je trenutno godišnja inflacija na 2,1 posto. U decembru su niže i cijene goriva, za dvadesetak feninga po litru. Poredeći cijene pojedinih artikala iz potrošačke korpe, iz izvještaja Agencije za statistiku BiH za januar i posljednji za oktobar evidentan je njihov blagi pad. Izuzetak su određeni poljoprivredni proizvodi te goveđe meso i piletina.

Konstantan rast

Kilogram hljeba u januaru koštao je 4,3, a na kraju oktobra 3,5 KM. Jeftiniji su i brašno, puter i mlijeko, a značajan pad sa 4 na 2,8 KM imale su cijene ulja. S druge strane, cijena junetine porasla je sa 18,8 na 19,4 KM, piletine sa 6,3 na 6,7 KM po kilogramu, a skuplji su krompir, luk…

– Iako je prosječna cijena goriva u ovoj godini za gotovo 20 posto niža u odnosu na 2022., to nije utjecalo na to da dođe do smanjenja cijena osnovnih životnih namirnica. Naprotiv, imali smo konstantan rast cijena svih proizvoda i usluga. Rast cijena osnovnih namirnica najveći je u prazničnom periodu, kada svi pripremamo i zimnicu, ali i nešto bogatiju trpezu. Najviši procent rasta je u cijeni mesa, pa vidimo da su cijene ribe i teletine porasle za nešto više od tri KM, dok se cijena prasića udvostručila – kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača „Reakcija“ iz Banje Luke.

Ljiljan Veslinović, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e, ističe da je u turbulentnim vremenima teško davati prognoze za 2024. godinu, ali je, generalno, optimista, jer barem trenutno ne vidi nove “okidače”, poput pandemije ili rata u Ukrajini.

 Nivo inflacije

– Mnogi eksperti nadaju se da smo listu događaja koji mogu pokrenuti rast cijena iscrpili te su prognoze za narednu godinu uglavnom optimistične. Međutim, još postoji mnogo neizvjesnosti, poput rasta cijena energenata, rasta (minimalnih) plaća u BiH i nivoa inflacije u zemljama EU. Trenutni trendovi i prognoze daju nadu za optimizam. Inflaciju još nismo pobijedili, ali smo na pravom putu da je dovedemo do prihvatljivog nivoa – ističe prof. Veslinović.

Isti ciljevi

Srdić nije optimista kad je riječ o 2024. godini, jer očekivano poskupljenje nafte na iznad 100 dolara za barel dovelo bi do novog vala poskupljenja.

– Društveno odgovorne kampanje, ali i mjere poput diferencirane stope PDV-a, smanjenja akciza za gorivo, zamrzavanja cijena osnovnih životnih namirnica i dalje ostaju ciljevi – navodi Srdić za Avaz.

 

Izvor: 6yka.com

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Koliko je oboljelih od morbila u Srpskoj, svi su nevakcinisani

Urednik

Upozorenje na olujni vjetar, u Hercegovini i obilne padavine

Urednik

Minimalac prosječnu platu „pogurao“ za 0,6 odsto

Urednik

Da li će doći do povećanja cijene struje?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više