Hercegovina Vijesti

„Šetaćemo mostarskim ulicama čija imena ne vrijeđaju nikoga“

Došlo je vrijeme i sazrela svijest za promjenu spornih naziva mostarskih ulica, a odluka o formiranju radne grupe sa zadatkom da pokrene taj proces uliva nadu da će to biti i urađeno i da ćemo uskoro šetati ulicama čija imena neće vrijeđati nikoga.

Istakao je to za “Glas Srpske” zamjenik predsjednika mostarskog Gradskog vijeća Velibor Milivojević, koji je dio radne grupe koja je dobila zadatak da u roku od mjesec predloži nove nazive pojedinih ulica koji bi bili prihvatljivi svima.

Međunarodni predstavnici u BiH pozvali su gradsku vlast da promijeni nazive pet ulica na čijim tablama su sada imena ozloglašenih ustaških prvaka. Odluku o tome usvojilo je zatim gradsko Vijeće i formiralo radnu grupu, a imenovani članovi bi mogli već danas, prvi put, da se nađu za istim stolom. Milivojević je podsjetio da je to pitanje i ranije bilo u platformama, ali ističe da je sazrela svijest da se priča o ovome.

– Odluka o osnivanju privremene komisije za izmjenu naziva tih ulica je prihvaćena, ali se uz sve to proželo i politikanstvo SDP-a, koji je htio i da progura odluku o izmjeni ulica i naziv koji su spremili. Nije prošlo, ali se, ipak, nadam da ćemo u roku, možda sa malim oscilacijama, konačno svi zajedno šetati ulicama koje neće da nas vrijeđaju ni posjećaju na veoma bolnu prošlost – istakao je Milivojević.

GLAS: Vjerujete li da ćete lako završiti taj posao, imajući u vidu da je riječ o osjetljivoj temi koju otvaranje u izbornoj godini?

MILIVOJEVIĆ: Nacionalne tenzije su uvijek prisutne u vrijeme izbora i svi nekako podižemo veće zidove oko sebe te branimo ono za šta nekada i vjerujemo da nije potrebno braniti. Zato je očekivano da bude otpora za te promjene, ali sam vjerujem da ćemo lako da se dogovorimo, a onda je na nama da obezbijedimo dvotrećinsku podršku za izmjene. Vjerujem u ljude, savjest i u realnost i da ćemo u najkraćem roku izmijeniti sporne nazive.

GLAS: Koliko, zapravo, ima tih spornih naziva ulica ili će to biti utvrđeno na sjednicama radne grupe?

MILIVOJEVIĆ: Inicijativa je da bude izmijenjeno pet, šest naziva koji možda najviše vrijeđaju, a svakako da je takvih ulica i više, ali mislim da bi najbolje bilo da sada izmijenimo ove, a onda u daljem procesu možemo realnije, rasterećenije da sagledamo sve sporne nazive za bilo koji narod i da o njima otvoreno razgovaramo.

GLAS: Tražićete da bude vraćeno ime Alekse Šantića, koji je i rođen u Mostaru, u ulicu koja danas nosi naziv Mile Budaka, ideologa ustaškog pokreta u vrijeme NDH. Hoćete li imati još zahtjeva?

MILIVOJEVIĆ: To nam je veoma bitan prijedlog. Vrijeme je da se Aleksa Šantić vrati u svom punom sjaju i veličini. Aktivno ćemo učestvovati i u dodjeli drugih imena i da vidimo da ti novi nazivi budu dobro rješenje i za pet, deset, 50 godina.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Vesna Pisarević gost u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Uskoro letovi iz Mostara za Istanbul ?

Urednik

U subotu veliki koncert Halida Bešlića u Gradu Sunca: Osvojite besplatne ulaznice!

Urednik

VIDEO / Kakvo je stanje na graničnim prelazima u Hercegovini u jeku sezone

Urednik

U Trebinju počeo 67. Festival festivala

Urednik

Izdaje se namješten jednosoban stan na duži vremenski period u Trebinju

Urednik

„Hercegovačka kuća“ proslavila sedmi rođendan

Urednik

Požar na teritoriji opštine Ljubinje pod kontrolom

Urednik

Hidroelektrana „Dabar“ gradi se planiranom dinamikom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više