RS i BiH Vijesti

Solarni paneli: Odgovori na sva pitanja i nedoumice

Od stupanja na snagu novog Zakona o obnoljivim izvorima energije do danas puno je informacija koje su prisutne u medijima, jer se radi o izuzetno aktuelnoj temi koja je bitna građanima, kao i privredi, ali i javnosti generalno.

Jedno od najaktuelnijih pitanja je svakako definisanje statusa kupaca – proizvođača, tkz. „prosumera“, ali je neophodno da svi zainteresovani prije pokretanja aktivnosti prethodno budu informisani o mogućnostima koje će imati primjenom novog zakona.

S obzirom da je svakog dana sve više pitanja i nedoumica, potrudili smo se da pronađemo što više odgovora.

Prilika za sve

Nedavnim usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske omogućeno je građanima i pravnim licima da budu kupci – proizvođači (”prosumeri”), što praktično znači da krajnji kupac (fizičko, ili pravno lice) može da izgradi i priključi elektranu koja koristi obnovljive izvore energije, tačnije energiju Sunca, na unutrašnje električne instalacije svoga objekta i da proizvedenu električnu energiju koristi za svoje potrebe – za sopstvenu potrošnju, kao i da viškove energije skladišti, ili isporučuje u mrežu.

Da bi krajnji kupac stekao status “prosumera” (kupci – proizvođači)  neophodno je da priključi elektranu na unutrašnje instalacije svog objekta i pribavi sertifikat za proizvodno postrojenje, odnosno elektranu.

Novi zakon predviđa tri načina obračuna više preuzete i predate proizvedene električne energije od “prosumera” (kupci – proizvođači) i to su:

  1. Šema neto mjerenja za elektrane instalisane snage do 10,8 KW (uključujući 10,8 KW);
  2. Šema neto obračuna za elektrane instalisane snage opsega od 10,8 kw do 50 KW.

Instalisana snaga elektrane u ovim navedenim šemama ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta krajnjeg kupca (“prosumera”).

Osnovica za obračun preuzete i predate električne energije kod primjene šeme neto mjerenja i neto obračuna je neto stanje dvosmjernog mjernog uređaja na mjestu priključenja kupca – proizvođača u obračunskom periodu, koji iznosi jedan mjesec.

Tokom jednog obračunskog perioda, u trajanju od jednog mjeseca, kada je kupac – proizvođač (prosumer) preuzeo više električne energije, nego što je predao u mrežu, tada kupac – proizvođač (prosumer) plaća razliku između preuzete i predate električne energije u skladu sa ugovorenom cijenom za snabdijevanje.

Nasuprot ovoj situaciji, ukoliko je tokom obračunskog perioda kupac – proizvođač (prosumer) predao više energije u mrežu, nego što je preuzeo razlika između preuzete i predate električne energije se prenosi u naredni obračunski period u korist kupca – proizvođača (prosumera).

Zakon u tom smislu podrazumjeva dve varijante na koje kupac -proizvođač (prosumer) ostvaruje benefite od sopstvene proizvodnje i isporuke električne energije u mrežu i to na način:

–           Ako je u šemi neto mjerenja u vidu energetskog kredita, izraženog u KWh, gdje se višak energije koju kupac – proizvođač isporuči u mrežu tokom obračunskog perioda prenosi u naredni obračunski period. Energetski kredit se koristi za umanjenje potrošnje električne energije u periodima kada je potrošnja električne energije kupca – proizvođača veća od proizvodnje za sopstvene potrebe.

–           Ako je u šemi neto obračuna u vidu monetarnog kredita, koji odgovara vrijednosti predate više proizvedene električne energije u mrežu tokom obračunskog perioda, koji se prenosi u naredni obračunski period. Monetarni kredit se koristi za umanjenje troškova električne energije u periodima kada je potrošnja električne energije kupca – proizvođača veća od proizvodnje za sopstvene potrebe.

Monetarni kredit je proizvod energetskog kredita i jedinične cijene više proizvedene električne energije i odgovara jediničnoj cijeni komponente energije sadržane u maloprodajnoj cijeni snabdjevača umanjene za 5%.

Energetski i monetarni krediti su primjenjivi za one obračunske periode u kojima je proizvedena i predata veća količina energije od sopstvene potrošnje u pripadajućoj šemi.

  1. Standardna šema snabdjevanja za elektrane instalisane snage preko 50 KW.

Razlika u odnosu na prethodne šeme je u tome što se obračun preuzete električne energije sa mreže i predate u mrežu više proizvedene električne energije vrši nezavisno. Snabdjevač sa svoje strane izdaje fakture za isporučenu energiju kupcu – proizvođaču (prosumeru), kao i kupac proizvođač snabdjevaču na ime predate više proizvedene energije.

Čeka se usvajanje podzakonskih akata

Trenutno, sve prethodno navedeno je  definisano novim  Zakonom o OIE, ali u ovom momentu do potpune realizacije čeka se na usvajanje podzakonskih akata. Prethodna zakonska riješenja mjenjaju na način da prate razvoj sektora obnovljivih izvora energije i očekivanja su da do kraja godine podzakonski akti budu predstavljeni javnost. Time će se definisati primjena navedenih rješenja.

S obzirom na značajan interes javnosti za ovu temu, kao i u svijetlu očekivanja kretanja cijene električne energije kod nas, kao i šire, kontaktirali smo kompaniju Etmax, sa pitanjem kakva su njihova očekivanja i na koji način prilagođavaju svoju ponudu za kupce – proizvođače („prosumere“), kao novu kategoriju kupaca.

Etmax-u se svakodnevno javljaju potencijali budući prosumeri, koji žele da uđu u sistem proizvodnje za vlastitu potrošnju električne energije, uključujući zakonom predviđene šeme, ali naša preporuka bi bila da se ne ide prebrzo u ovaj proces i ne započinje sa realizacijom projekata, dok ne budu jasno definisani i usvojeni podzakonski akti, jer će oni regulisati u potpunosti ovu oblast jasno i precizno”, poručuju u ovoj kompanji.

Dodaju kako će se sve zakonom predviđene šeme detaljno razraditi kroz podzakonske akte, i zato, savjetuju oni, treba sačekati sa investicijama, da ne bi bili izloženi izmjenama u kasnijim fazama kada su instalacije već završene na objektima, što može u nekim slučajevima zahtjevati dodatne troškove i izmjene same elektrane.

Troškovi prilikom prepravljanja solarnih elektrana mogu biti izuzetno visoki, ukoliko iste nisu instalirane u skladu sa pravilnicima, što može imati uticaj na isplativost kompletne investicije. Iz navednog razloga, važno je da svako ko želi da postane kupac – proizvođač (prosumer) prije svega bude dobro informisan i upoznat sa svim ovim bitnim pretpostavkama prilikom planiranja investicije”, kažu u ETMAX-u.

Inače, ETMAX doo je izabran od strane MH „Elektro privreda RS“ da izradi Studiju korištenja energije sunca za potrebe domaćinstava u statusu „prosumera“ (kupaca/proizvođača) na lokalitetu jednog naselja na području grada Trebinja, u formi pilot projekta.

Studijom ćemo kroz stručne analize, kao i izvođenje solarnih instalacija i pratećih radova pokrivanja krovova domaćinstava solarnim panelima, te mjerenjima i obradom podataka koji će biti obrađeni i prezentovani kroz Studiju izvodljivosti dati povratnu informaciju  na ovom uzorku predviđenom ugovorom.  Pilot projekat u kojom će se realizovati studija ukazaće kakvi su proizvodni parametri očekivani kod „prosumera“ (kupaca/proizvođača) i biće dostavljeni naručiocu. Vjerujemo da će prikupljeni i obrađeni podaci biti realan osnov za dalje analize, kao i adekvatna polazna informacija za korake koji predstoje u ovom procesu”, poručuju iz ETMAX-a.

Takođe, očekuju i da će se ubrzo intenzivirati priprema podzakonskih akata, od kojih zavisi i kako će  kupac – proizvođač (prosumer) ostvariti svoj status i pripadajuće benefite od proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije sunca.

 

Izvor: Capital.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više