RS i BiH Vijesti

Srpska daje institucionalnu podršku manastiru Hilandar

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar, koji je predložio predsjednik Republike Milorad Dodik, a čiji je cilj ispunjavanje svih zakonskih i formalnopravnih preduslova za stalnu institucionalnu podršku ovoj svetinji.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić je obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini naveo da bi njegovim donošenjem bila stvorena mogućnost da se obezbijedi stalna, izvjesna i sigurna finansijska podrška budžetskim sredstvima Srpske.

U obrazloženju ovog akta se navodi da bi Srpska putem svojih nadležnih organa učestvovala u organizaciji proslava i značajnih datuma, te obavljala druge poslove od značaja za očuvanje tradicije i kulture istorijskog nasljeđa Hilandara.

„U skladu sa predloženim zakonom uređuju se načini podrške i pomoći koju će Srpska putem svojih organa, uz redovno obavještavanje Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, pružati u očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Hilandara“, navodi se u obrazloženju.

Na tom planu biće preduzimane aktivnosti i sprovođeni programi očuvanja i njegovanja istorijskih, vjerskih i kulturnih tradicija, praćenje stanja, istraživanja, prezentovanja i interpretacije pokretnog i nepokretnog kulturno-istorijskog nasljeđa u sastavu manastira Hilandara.

U obrazloženju je navedeno da će biti praćeni i radovi na tom nasljeđu, obnovi i rekonstrukciji i drugim mjerama zaštite postojećih objekata, izgradnji novih objekata manastira, restauraciji i slično.

U dokumentu je istaknuto da će sredstva za obavljanje poslova predloženih zakonom biti obezbjeđivana u republičkom budžetu, a za realizaciju projekata za očuvanje kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar novac je moguće obezbjediti i u budžetu jedinice lokalne samouprave, putem donacija i drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Ovim aktom je propisano da će Vlada Srpske, radi razmatranja pitanja iz svoje nadležnosti, te davanja prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja, obrazovati komisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno tijelo sa sastavom i zadacima.

Manastir Hilandar je od osnivanja 1.198 godine, kao samoupravna monaška ustanova, jedinstven centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije i u tom smislu predstavlja neprocjenjivu vrijednost za ovdašnje kulturno-istorijsko nasljeđe.

Zajedno sa cjelokupnom baštinom Svete Gore Atonske upisan je u Listu svjetske kulturne i prirodne baštine Uneska.

 

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Proljeće je vrijeme za nove početke i sjajne pogodnosti iz Supernove

Urednik

Ramazanski bajram molitvom dočekan širom BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više