Hercegovina Vijesti

Šta može da se kupi za iznos povećanja minimalca u Srpskoj?

Minimalna plata u Republici Srpskoj od sledećeg mjeseca iznosiće 650 maraka, što je za 60 KM više u odnosu na prethodni minimalac.

Tako će ljudi kojima plata bude veća za 60 KM za ovaj iznos, praktično, moći da kupe životnih namirnica taman toliko koliko može da stane u jednu kesu.

To znači da će svoju trpezu „obogatiti“ za kilogram junetine, pet kilograma brašna, tri litra ulja, tri litra mlijeka, tri kilograma šećera, a za ono što preostane, taman će moći da natoče pet litara goriva.

– Ne kažem, radujemo se svakom povećanju plate, jer to ne doživljavamo često. Međutim, u ovom periodu drastičnih poskupljenja, koji traje skoro tri mjeseca, pomenuto povećanje minimalca neće nam bogzna koliko pomoći. Ono je taman dovoljno za nešto onih najosnovnijih namirnica, a gdje je sve ostalo. Zbog poskupljenja, iz dana u dan za isto para kući donosimo sve manje hrane – kaže Stanija K, koja radi kao čistačica u jednom banjalučkom preduzeću.

Od izbijanja rusko-ukrajinske krize osnovne životne namirnice, ali i roba široke potrošnje i mnoge usluge, drastično su poskupile. Građane, međutim, najviše brine skok cijena hrane, koju moraju svakodnevno da kupuju. U ovom periodu, najviše je poskupilo ulje, pa litar košta i do 6,25 KM. Kilogram šećera je otišao na skoro dvije KM, a vreća brašna od 25 kilograma košta i do 37 KM.  Vekna hljeba ide i preko dvije KM, a najobičnija kifla košta pola marke.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više