RS i BiH Vijesti

Strani investitori smanjuju investicije i narudžbe u BiH, hrle u Srbiju i Albaniju!

Nikada se Bosna i Hercegovina nije mogli pohvaliti visinom stranih investicija, uvijek smo bili na začelju među balkanskim zemljama.

Međutim, sada se situacija čini nikada gorom, jer je i ono malo stranih investitora koji su ulagali u BiH ili sarađivalo sa domaćim privrednicima, saradnju i investicije drastično smanjilo ili čak obustavilo.

Potvrdilo nam je to nekoliko privrednika sa područja Gradiške, a sve je, kažu, krenulo početkom godine.

Kada su svoje poslovne parnere iz Njemačke pitali za razlog smanjenja ovogodišnjih ulaganja i/ili naružbi, dobili su odgovor da je razlog recesija, ali i preporuke njemačke Vlade koja je Republici Srpskoj već uskratila kredite za četiri infrastrukturna projekta u iznosu od 105 miliona evra, a u ovom trenutku ne odobrava ni nove projekte.

Miroslav Vukalović, direktora Agencije Spektar za BUKU kaže da je teško procijeniti koliko je investitora ili kupaca smanjilo investicije i narudžbe jer preciznih podataka nema. Kako investitori i/ili kupci „glasaju nogama“, jer od njih zavisi da li će doći do vas, ili će pak „odšetati“, nikada nećemo saznati, dodaje, koliko smo izgubili ili gubimo usljed nastale situacije.

“Primjetno je da se preispituju poslovni planovi. U jednoj investiciji upravo na području Gradiške, znamo da je investitor za dvije trećine smanjio planirani obim investicije. Kako vlade pojedinih država preporučuju svojim poslodavcima da preispitaju investicije na području Republike Srpske, to u suštini znaci da je po njima ovdje rizično ulagati i planirati poslovanje. Sve će u konačnici usporiti i smanjiti privredne aktivnosti. Štetu, direktne ili indirektne posljedice trpjeće svi građani Republike Srpske i BiH”, zaključuje Vukalović.

“TIHE” SANKCIJE RS

Podsjetimo, prošle sedmice je objavljeno da je OHR još u aprilu upozorio međunarodne investitore da izbjegavaju ulaganja u Republiku Srpsku, a samo desetak dana prije ove viijesti Evropska komisija je Doboj, Gradišku, Laktaše, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Vukosavljeostavila bez bespovratnih sredstva za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže. Iako je kao zvaničan razlog odbijanja naveden nedovoljno dobro pripremljen porojekat iz RS, većina analitičara i predstavnika poslovne zajednice smatra da su razlozi politički, odnosno da su odgovor na postupke entitetske vlasti.

Obzirom da je EU ranije zamrznula i 600 miliona eura za izgradnju autoceste kroz RS, ekonomista Igor Gavran kaže da ovo sigurno nisu jedini slučajevi da novac i projekti zaobilaze RS zbog postupaka njenog rukovodstva, ali, podvlači, da to ujedno znači da zaobilaze i BiH jer je ekonomsko slabljenje bilo kojeg područja loše za cijelu državu.

Ni ekonomski analitičar Faruk Hadžić nije iznenađen sve manjim brojem stranih investicija. Pita se i koji će investitor doći i ulagati u zemlju gdje se svaki čas najavljuju sankcije, gdje vlada politička nestabilnost i gdje su pojedini političari na crnim listama.

A koliko se u našu zemlju inače ulaže, dodaje, to se najbolje vidi upravo po dolasku stranih investicija posljednjih godina. “Od svih onih investicija koje su došle u BiH u posljednjih 6-7 godina na svakih 100 eura koji su došli u region, 8 eura je došlo u BiH, a 55 u Srbiju. Zašto i tih 55 eura nije došlo u BiH? Niko ne voli tu nesigurnost, strah, pominjanje mogućnosti sukoba, što objavljuju mediji, ili kada vidite da strani državljani objavljuju upozorenja da se boje, da ih je strah, da su zabrinuti. Naravno, kada to sve čuje, investitor će otići u Hrvatsku, koja je u EU, ili u Srbiju, koja nije članica, ali je u ovom trenutku magnet za strane investicije”, rekao je Hadžić za BUKU.

SVI ODOŠE U SRBIJU I ALBANIJU

I posljednji izvještaj Agencije Organizacije Ujedinjenih naroda za ekonomiju i trgovinu (UNCTAD) jasno pokazuje da smo i prošlu godinu završili na začelju po visini stranih ulaganja, dok je najveće iznenađenje Albanija koja je dosegnula rekordni novo stranih ulaganja.

Tako je u Srbiju, koja je godinama lider po visini stranih investicija, prošle godine uloženo oko 4,6 mlrd USD, druga je Albanija sa 1,4 mlrd USD, a slijede Crna Gora sa 877 mil USD, Sjeverna Makedonija sa 794 mil USD i Bosna i Hercegovina sa 661 mil USD.

Iz ove perspektive za BiH se 2007. godina čini nedostižna. Tada je BiH imala najveći zabilježeni godišnji iznos direktnih stranih investicija, čak 2,6 milijardi KM. Potom su uslijedili ogromni padovi, kao 2013. kada su direktne strane investicije iznosile 407 miliona maraka.

Šta nas čeka do kraja ove godine, teško je i pretpostaviti jer se već danima danima govori o sankcijama koje će EK tek uvesti RS.

Međutim, prema saznajima BUKE sankcije još uvijek nisu na stolu, ali postoji velika mogućnost za određene mjere kao što je obustavljanje finansiranja za RS, koje je već na snazi.

Ipak, naš izvor ne isključuje mogućnost da će se tema sankcija doći na dnevni red i da će zemlje članice glasati za sankcije. Prije dvije godine bi to bilo nezamislivo, ali sada je situacija drugačija.

 

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više