Ex YU Vijesti

Sudije u Hrvatskoj najavile novi štrajk upozorenja od 22. januara do 2. februara

Nezadovoljni pregovorima sa Ministarstvom pravosuđa o povećanju zarada, sudije u Hrvatskoj najavile su štrajk upozorenja od 22. januara do 2. februara, kada će, kako su najavili, odrađivati samo predmete u kojima bi moglo doći do nenadoknadive štete za građane, kao što su oni kojima prijeti zastarijevanje.

Ako u međuvremenu ne dođe do dogovora, ovo će biti drugi štrajk sudija u Hrvatskoj za manje od godinu dana, a zamjenica predsjednika Udruženja hrvatskih sudija Tijana Kokić kaže da sudije reformu svojih plata čekaju od 2009. godine.

– Štrajk nije bio dogovoren i nismo išli mimo toga na razgovor. Štrajk nije bijeli, mi radimo, samo ne obavljamo poslove koji su građanima poznatiji pa mjere upozorenja imaju možda bolji efekt. Do mjera upozorenja 22. januara neće doći ako u međuvremenu sjednemo za sto s nekim konkretnim dogovorom za ono što je ministar javno obećao u maju prošle godine – rekla je Kokić.

Ona je rekla da su ponuđena materijalna prava odbili jer nisu u vezi sa cjelovitim rješenjem.

– To je definitivno nešto što nas ne zadovoljava. Da mi vidimo želju da se to riješi kako je predviđeno zakonom, onda bi to drugačije doživjeli – kazala je Kokić.

Na pitanje kao će izgledati najavljene mjere upozorenja, Kokić je rekla da će biti onako kako je izgledalo u aprilu i maju prošle godine.

– Sprovodiće se radnje koje bi mogle izazvati nesagledivu štetu za građane – rekla je.

Ako, dodala je, ima volje na drugoj strani, onda ćemo tražiti argumente kako problem riješiti, a ako nema volje, onda ih mi sami ne možemo naći.

– Kod nas postoji volja da pravosuđe neometano funkcioniše, da sudbena vlast funkcioniše kako Ustav i hrvatski zakoni traže da građani i preduzetnici dobiju usluge koje sudska vlast treba da im da – rekla je Kokić, prenio je hrvatski portal Indeks.

Dodala je da će u ovim mjerama upozorenja učestvovati više sudija nego prošlog puta.

– Neaktivnost Ministarstva i neodržavanje obećanja je proizvelo dodatni bunt i kod onih koji su tada bili pasivniji. Niko sretniji od sudija ako do mjera ne dođe jer to je opterećenje i za nas i zaista ne bi to radili da nam to nije poslednji i jedini korak – rekla je Kokić.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Predsjenik Crne Gore podnio ostavku na sve funkcije u stranci

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više