RS i BiH Vijesti

Svaki osmi s fakultetom: Posao u Srpskoj krajem prošle godine tražilo 70.000 ljudi

U Srpskoj je krajem prošle godine bilo 69.987 nezaposlenih što je, u odnosu na isti period 2020. godine, za 13.177 ili skoro 16 odsto manje.

Od ukupnog broja onih koji su u decembru prošle godine bili na evidencijama nezaposlenih, 9.512 je sa visokom stručnom spremom. To znači da je među nezaposlenima u Srpskoj svaki osmi s fakultetskom diplomom.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, od ukupnog broja onih koji su u decembru lani tražili posao, najviše je visokokvalifikovanih i kvalifikovanih – 22.655, te nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom – 22.598.

Višu stručnu spremu imalo je njih 856, dok je polukvalifikovanih bilo 1.116, a nekvalifikovanih 13.250.

Kako su ranije saopštili iz Zavoda za zapošljavanje RS,  u okviru visoke stručne spreme do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike, profesori matematike i fizike, profesori informatike, ljekari i diplomirani inženjeri elektrotehnike. Prosječna dužina čekanja na zaposlenje ovih građana je do godinu dana.

S druge strane, na posao najduže čekaju radnici prirodnih nauka – geografije, profesori fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, te pedagozi, s prosječnom dužinom oko dvije godine.

Kad je riječ o starosnoj dobi, među nezaposlenima u Srpskoj najviše je onih starosti od 55 do 59 godina – 9.277, a najmanje u dobi od 20 do 23 (4.525), te 27 do 29 godina (4.528).

 

Izvor: Srpska info 

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više