Svijet Vijesti

Bajden produžio vanredne mjere za Balkan

Američki predsjednik Džozef Bajden produžio je vanredne mjere u vezi sa Balkanom za godinu dana, prema odgovarajućoj uredbi koju je objavila Bijela kuća.

– Akti ekstremističkog nasilja i opstrukcionističkih aktivnosti, te situacija na zapadnom Balkanu koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD – navodi se u dokumentu.

Zbog toga je Bajden utvrdio da je neophodno produžiti vanredne mjere koje su na snazi, a koje su proglašene Izvršnom naredbom 13219 za Balkan.

Prvobitnu uredbu o vanrednim mjerama povezanim sa regionom, koja je na snazi još od 26. juna 2001. godine, donio je tadašnji američki predsjednik Džordž Buš mlađi prema zakonu o suočavanju sa neuobičajenim i velikim prijetnjama po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD, kojom su predviđene sankcije fizičkim i pravnim licima koja su na neki način umiješana u ekstremističke aktivnosti u regionu. Kasnije je uredba proširena 2003. i 2021. godine.

Takve mjere se mogu produžiti svake godine ako predsjednik objavi u Saveznom registru i dostavi Kongresu obavještenje u kojem se navodi da će nastaviti da važe i nakon datuma godišnjice, prenosi TASS.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više