Svijet Vijesti

Da li će Čarls Treći uspjeti da očuva britansku monarhiju?

Poslije smrti majke, britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin Čarls naslijedio je tron, ali i njeno privatno bogatstvo, kolosalno nasljeđe.

Iako ništa ne obavezuje britanske monarhe da objelodane svoje finansije, zna se da je lično bogatstvo kraljice Elizabete oko 370 miliona funti.

Bakingemska palata, kraljevska londonska rezidencija, i zamak Vindzor, tridesetak kilometara zapadno od Londona, državna su svojina. Međutim, zamak Balmoral, ljetovalište kraljevske porodice, i rezidencija Sandringem, gdje kraljevska porodica tradicionalno slavi kraj godine, bili su u vlasništvu kraljice i njih nasljeđuje Čarls. Kraljica je takođe posjedovala kolekciju maraka u vrijednosti od oko 100 miliona funti. Čuveni dragulji na kruni, procijenjeni na oko tri milijarde funti, simbolično su pripadali kraljici i automatski se prenose na njenog nasljednika, sina Čarlsa koji se 60 godina pripremao da dođe na ovo mjesto.

Suveren i suvenir

Mnogi upozoravaju da će se on suočiti s možda i nepremostivim izazovom, kako nakon kraljičine smrti očuvati monarhiju, pogotovo jer on nema tu vrstu harizme i uticaja koje je imala kraljica Elizabeta. Ako karipske zemlje budu signal drugima, ako Komonvelt oslabi, ako ne uspije sačuvati simboliku i ikonski status britanskog monarha u zemlji, možda ćemo svjedočiti pretvaranju britanske monarhije u rang koji ima Španija – bez ikakve političke težine u svijetu. Da li je britanska monarhija na zalasku i postaje li sve više suvenir, a ne suveren?

Kraljica Elizabeta Druga oslikavala je decenijama simbol sile koja je Britanija nekada bila. Kada je stupila na tron, Britanija je bila kolonijalna sila, a zatim je to prestala da bude. Za sve to vrijeme kraljica nije bila ni samo britanski suveren, ni suvenir.

Velika Britanija je u svijesti učenika Itona i studenata Oksforda i Kembridža bila i ostala “Velika”. Zbog toga nisu otvorenog srca ušli u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu, a kad je ona postala EU, bilo je samo pitanje trenutka kad će iz nje izaći. Kraljica Elizabeta Druga bila je simbol te maske, pretvorivši se u globalnu ikonu koja je, uz englesku fudbalsku ligu, “Bitlse”, “Rolingstonse” i čaj u pet, činila tu razglednicu.

Prema riječima profesora i bivšeg srpskog ambasadora Dejana Popovića, meka moć je ono što je do sada britansku monarhiju činilo snažnom.

– Nije monarh neko ko će odlučivati kakva će biti britanska politika. To isključivo određuju parlament i vlada, ali ona ima ulogu garanta te ustavne stabilnosti i kad god je dolazilo do određene krize, kada su se smenjivale vlade, tu je bila Bakingemska palata koja je obavljala taj transfer vlasti na civilizovan način – pojašnjava Popović.

Dodaje i da je kraljica imala sposobnost da svoje stavove iskazuje na tih način. Podsjetio je kako je ona preduzela diskretne gestove kada je trebalo da se kraljevstvo distancira od aparthejda u Južnoj Africi.

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više