Svijet

FOTO / Sezona tulipana u Istanbulu – lijek za oči

Stotine hiljada raznobojnih tulipana plijene pažnju posjetilaca na Trgu Sultan Ahmet u Istanbulu, oduševljavajući koloritom i pretvarajući jedan od najposjećenijih trgova turske metropole u prekrasan šareni ćilim, javlja Anadolu.

Sličan cvijetni dizajn u ovo doba godine moguće je vidjeti i u parku Emirgan, Gulhane parku, botaničkom parku Soganli, na Beykozu, na brdu Camlica, gaju Fethipaša i drugim parkovima u Istanbulu.

Specifičnost tulipana u je njegovom obliku i cvijetu od kojih samo po jedan raste na jednoj stabljici. Cvjetovi su uglavnom veliki, a moguće je pronaći latice u skoro svim bojama. Tulipani najčešće rastu u periodu od marta do maja te se stoga nazivaju proljetnim cvijetom.

Tulipan ili lala, koji je donijet u Anadoliju sa centralnoazijskog planinskog masiva Pamira, postao je jedan od simbola turske kulture. Lukovičasta zeljasta biljka koristi se kao ukrasni motiv još od 12. stoljeća, a u Istanbulu se uzgajaju od 16. vijeka.

Izvor: Anadolija Agencija

BONUS VIDEO

Slični članci

Švajcarska pobjednik Evrovizije, Hrvatska druga

Urednik

Objavljen redoslijed nastupa u finalu Evrovizije

Urednik

Јokić i zvanično najbolji igrač NBA lige!

Urednik

Večeras prvo polufinale Pjesme Evrovizije

Urednik

Ovogodišnji april najtopliji zabilježen u svijetu

Urednik

Gdje se sve obilježava Međunarodni praznik rada?

Urednik

Grčka uvodi šestodnevnu radnu sedmicu

Urednik

Novak Đoković – najbolji sportista na svijetu po peti put

Urednik

Dan planete Zemlje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više