Svijet Vijesti

Izvještaj UN-a: Korona je unazadila ljudski razvoj za pet godina

Izvještaj Ujedinjenih nacija objavljen u četvrtak tvrdi da je niz kriza bez presedana, ponajviše među njima pandemija koronavirusa, vratio ljudski napredak pet godina unazad i potaknuo globalni val neizvjesnosti.

Program UN-a za razvoj (UNDP) objavio je da je po prvi put otkako je stvoren prije više od 30 godina, Indeks ljudskog razvoja (mjera očekivanog životnog vijeka, razine obrazovanja i životnog standarda) opao dvije godine zaredom 2020. i 2021. godine.

“To znači da umiremo ranije, manje smo obrazovani, a naši prihodi padaju”, rekao je šef UNDP-a Achim Steiner u intervjuu za AFP.

Indeks ljudskog razvoja postojano je rastao desetljećima, ali je počeo opadati u 2020. godini i nastavio padati 2021. godine, poništavajući napredak iz prethodnih pet godina.

Pod naslovom “Nesigurna vremena, nesređeni životi”, izvještaj ukazuje na pandemiju covid-19 kao glavni pokretač globalnog preokreta, ali također kaže da sve veći broj kriza, političke, financijske i klimatske, nije dao vremenu stanovništvu da se oporavi.

“I prije smo imali katastrofe. Imali smo sukobe i prije, ali spoj onoga s čime se sada suočavamo velika je prepreka ljudskom razvoju”, rekao je Steiner.

Nazadovanje je globalno i utječe na više od 90 odsto  država širom svijeta, pokazuje istraživanje. Švicarska, Norveška i Island zadržali su svoja mjesta na vrhu liste, dok su Južni Sudan, Čad i Niger na samom dnu.

 

 

 

Izvor: Top portal

BONUS VIDEO

Slični članci

U Kulturnom centru Trebinje održan prvi „Kantarion“

Urednik

Gacko ispratilo 76. generaciju maturanata Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević”

Urednik

Aerodrom Tivat u aprilu opslužio skoro 60.000 putnika

Urednik

Upravljanje populacijom pasa: Radimo zajedno i budimo odgovorni i humani!

Urednik

Da li Srpsku čeka rekordna ljetna turistička sezona?

Urednik

Herceg Novi podrška Trebinju u trci za titulu Evropskog grada sporta 2025.

Urednik

Pojačane mjere bezbjednosti u Trebinju za maturske svečanosti

Urednik

Portonovi domaćin 3×3 FIBA Lite Quest turnira 1. i 2. juna

Urednik

Vrtić „Naša radost“ iz Trebinja traje 110 godina (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više