Svijet Vijesti

Novi oružani sukobi Azerbejdžana i Јermenije

Јermenija je saopštila da su rano jutros jedinice oružanih snaga Azerbejdžana otvorile intenzivnu vatru u pravcu više jermenskih gradova koristeći artiljeriju, velikokalibarsko i lako streljačko naoružanje, prenosi TASS.

Vlada Јermenije se već obratila Rusiji, Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) i Savjetu bezbjednosti UN u vezi sa sukobima na granici sa Azerbejdžanom, rekao je za TAS S vladin zvaničnik iz pres službe.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske oružane snage izvele veliku sabotažu na granici dvije zemlje.

– Zbog hitnih mjera koje su naše jedinice preduzele da odmah spriječe ove aktivnosti, došlo je do oružanog sukoba – navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe je saopšteno da je azerbejdžanska vojska pretrpjela gubitke u ljudstvu i vojnoj infrastrukturi zbog granatiranja oružanih snaga Јermenije, a Јerevan nije izvijestio o žrtvama, ali je rečeno da su sukobi nastavljeni tokom noći, prenosi Rojters.

Vlada u Јerevanu saopštila je da će se pozvati na sporazum o saradnji sa Rusijom i apelovati na ODKB, bezbjednosni blok koji predvodi Rusija, kao i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prenio je Interfaks.

Pored ruskog predsjednika Vladimira Putina, jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je francuskog predsjednika Emanuela Makrona i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da razgovaraju o situaciji.

Blinken je pozvao na hitan prekid neprijateljstava za koje svaka strana okrivljuje onu drugu.

Sukob je prvi put izbio krajem 1980-ih ,kada su jermenske snage zauzele oblasti u blizini Nagorno-Karabaha, međunarodno priznate kao teritorija Azerbejdžana, ali sa većinskim jermenskim stanovništvom, navodi Rojters. Azerbejdžan je povratio te teritorije u borbama 2020. godine, koje su okončane primirjem uz posredovanje Rusije i povratkom hiljada stanovnika u svoje domove iz kojih su pobjegli.

Lideri obje zemlje su se od tada nekoliko puta sastajali da bi sklopili sporazum namijenjen uspostavljanju trajnog mira, navodi britanska agencija.

 

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više