Svijet Vijesti

Sve je dogovoreno: Svijet uskoro dobija novu državu

Parlament Venecuele odobrio je danas stvaranje nove države pod nazivom Gvajana Esekiba na teritoriji regiona Esekibo, kojim upravlja Gvajana.

Zakon kojim se odobrava nova država, nazvana Gvajana Esekiba, stupiće na snagu čim bude objavljen u zvaničnom službenom glasniku. Granice države bile bi Atlantski okean na sjeveru, Brazil na jugu, Gvajana na istoku i Venecuelanske države Delta Amakuro i Bolivar na zapadu, navodi se u zakonu.

U zakonu se navodi i da će grad Tumeremo u Bolivaru biti glavni grad do postizanja, kako se ističe, „praktičnog i obostrano prihvatljivog rješenja“ sa Gvajanom.

Venecuela i Gvajana dogovorile su se prošlog decembra da izbjegavaju bilo kakvu upotrebu sile i da ne eskaliraju tenzije u sporu nakon sastanka Madura i njegovog gvajanskog kolege. Međunarodni sud pravde (MSP) treba da odluči kojoj zemlji pripada teritorija Esekiba, a venecuelanska vlada je rekla da ne priznaje MSP i da joj i decembarski referendum kojim je podržano stvaranje nove države, daje pravo da kontroliše Esekibo i dozvoljava naftna istraživanja u tom regionu.

Izborne vlasti Venecuele saopštile su da je više od 10 miliona građana glasalo na decembarskom referendumu, ali do sada nisu objavile rezultate. Gvajana je rekla da se o njenim granicama ne može diskutovati i da će braniti svoj suverenitet.

 

 

Izvor: Tanjug

BONUS VIDEO

Slični članci

Pariz: Pod upitnikom spektakularna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Urednik

Iran napao Izrael i proglasio kraj akcije

Urednik

Đoković bez finala u Monte Karlu

Urednik

Novak Đoković danas u polufinalu Monte Karla

Urednik

Upozorenje za one koji šalju „gole fotografije“: Instagram najavio ozbiljan potez

Urednik

FOTO / Sezona tulipana u Istanbulu – lijek za oči

Urednik

Cijene nafte u blagom padu

Urednik

Borac i Leotar jure Kup

Urednik

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH, okolnosti su čudne

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više