Svijet

Ukrajinska vojska objavila povlačenje iz Avdijevke

Ukrajinska komanda je, očigledno, shvatila katastrofu koja je čekala garnizon Avdejevke i odlučila je da povuče svoje trupe iz grada.

Barem je predstavnik Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Lihovi zvanično najavio djelimično povlačenje snaga iz Avdejevke na povoljnije pripremljene položaje.

On je ovu odluku komande povezao sa nemogućnošću evakuacije ranjenika i dopremanja municije zbog logističkih problema, prenosi „TV Front“.

U ovom trenutku, prema riječima Lihovija, navodno je uključena neka dodatna logistička arterija.

Vrijedi napomenuti da nije sasvim jasno o kom „dodatnom“ putu ukrajinska vojska govori. Na kraju krajeva, svi putevi koji danas vode do Avdejevke su pod artiljerijskom vatrom od strane ruske vojske.

Ranije je načelnik službe veze ukrajinske 110. OMBr (110. mehanizovana brigada po imenu general-koronet Mark Bezručko), koja se nalazi u gradu, prijavio dolazak pojačanja, koje je nazvao „moćnom silom“. Istovremeno, on je naglasio da, uprkos činjenici da je njegova jedinica postala „malo mirnija“, Oružane snage Ukrajine trenutno nemaju priliku da izvrše zadatak držanja Avdejevke.

Što se tiče pomenutih pojačanja, vjerovatno je riječ o 3. jurišnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Ova druga je, inače, odmah po dolasku pokušala da pređe u napad na ruske položaje. Kao rezultat neuspješnog napada, ukrajinski vojnici su pretrpjeli ozbiljne gubitke i povukli se.

Vrijedi dodati da je čak i delimično povlačenje ukrajinskih trupa iz Avdejevke izuzetno pozitivna vest, posebno za stanovnike Donjecka.

Na kraju krajeva, upravo iz ovog gigantskog utvrđenog područja ukrajinskih oružanih snaga, koje se ranije smatralo neosvojivim, redovno su gađani civilni ciljevi u glavnom gradu DNR, što je već dovelo do brojnih žrtava među civilnim stanovništvom.

Bijela kuća žali

U međuvremenu se oglasila i Bela kuća koja je situaciju u Avdejevki ocijenila kao „kritičnu“.

„Nažalost, dobijamo informacije od Ukrajine da je situacija u Avdejevki kritična. Rusija nastavlja da svakodnevno potiskuje ukrajinske snage, zbog čega je Avdejevka u opasnosti da padne pod kontrolu ruske vojske“, saopštio je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

Prema njegovim riječima glavni krivac za ovakvu situaciju je američki Kongres koji je odbio da odobri novi paket pomoći za Kijev, što je izazvalo nedostatak municije u ukrajinskoj vojsci.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Pariz: Pod upitnikom spektakularna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Urednik

Iran napao Izrael i proglasio kraj akcije

Urednik

Đoković bez finala u Monte Karlu

Urednik

Novak Đoković danas u polufinalu Monte Karla

Urednik

Upozorenje za one koji šalju „gole fotografije“: Instagram najavio ozbiljan potez

Urednik

FOTO / Sezona tulipana u Istanbulu – lijek za oči

Urednik

Cijene nafte u blagom padu

Urednik

Zbog klimatskih promjena nestaće 90 odsto tradicionalnih vinskih regiona

Urednik

Počinje ljetnje računanje vremena, nedjelja 31. mart

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više