Svijet

Znate li otkada se slavi 8.mart ?

Dan žena se slavi kao praznik posvećen ekonomskim, političkim i društvenim dostignućima žena, kao i borbi za njihova prava i ravnopravnost u društvu.

Ovaj dan je prilika da se prisjetimo važnosti ženskih doprinosa u različitim sferama života i da se istakne potreba za daljnjim napretkom u postizanju jednakosti polova.

Međunarodni dan žena se obilježava 8. marta svake godine. Ovaj dan ima svoje korijene u radničkom pokretu i borbi žena za bolje radne uslove i prava krajem 19. i početkom 20. vijeka. Povod za prvo obilježavanje Dana žena bio je niz protesta i štrajkova žena u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, posebno nakon požara u tvornici Triangle Shirtwaist u Njujorku 1911. godine, u kojem je poginulo više od 140 žena radnica.

Ovaj tragični događaj potaknuo je žene da se organizuju i bore za bolje radne uslove, pravednije plaće i prava na siguran rad.

Zvanično, Međunarodni dan žena prvi put je obilježen te 1911. godine, a od tada se kontinuirano slavi kao praznik posvećen dostignućima žena i njihovoj borbi za ravnopravnost.

Pored spomenutog povoda za prvo obilježavanje Dana žena, važno je napomenuti da su žene širom svijeta kroz istoriju učestvovale u raznim pokretima za prava žena, što je doprinijelo širenju svijesti o njihovim pravima i potrebi za promjenama u društvu.

Nakon prvog obilježavanja 1911. godine, Međunarodni dan žena postao je prilika za različite aktivnosti, od političkih demonstracija do kulturnih događaja, konferencija, javnih tribina i kampanja za promicanje ravnopravnosti polova.

S vremenom, postao je globalni praznik koji se obilježava širom svijeta, podsjećajući nas na potrebu za kontinuiranom borbom za ravnopravnost i pravdu za sve žene.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Pariz: Pod upitnikom spektakularna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Urednik

Iran napao Izrael i proglasio kraj akcije

Urednik

Đoković bez finala u Monte Karlu

Urednik

Novak Đoković danas u polufinalu Monte Karla

Urednik

Upozorenje za one koji šalju „gole fotografije“: Instagram najavio ozbiljan potez

Urednik

FOTO / Sezona tulipana u Istanbulu – lijek za oči

Urednik

Cijene nafte u blagom padu

Urednik

Zbog klimatskih promjena nestaće 90 odsto tradicionalnih vinskih regiona

Urednik

Počinje ljetnje računanje vremena, nedjelja 31. mart

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više