Hercegovina Vijesti

Telegraf: Nevesinje je mali grad, ali ima sve što treba

TELEGRAF,  jedan od vodećih informativnih portala u Srbiji sa više od 10 miliona posjetilaca mjesečno, objavio je lijepu reportažu o Nevesinju. Pod naslovom „Neotkriveni srpski grad na dva sata od mora, a ima ovo fenomenalno jezero: Nebojša Glogovac ga je obožavao“, novinar Telegrafa otkriva sve ljepote Nevesinja i njegove veze sa legendarnim glumcem.

Telegraf 2

Neotkriveni srpski grad na dva sata od mora, a ima ovo fenomenalno jezero: Nebojša Glogovac ga je obožavao

„Grad je mali, ali ima sve što treba“

Grad na nadmorskoj visini takvoj da je nekad bio vazdušna banja, a i danas raj za oči i dušu – u istočnoj Hercegovini, u Republici Srpskoj, BiH, podno Veleža i Crvnja, grad koji ima i planine i polje, sve je to Nevesinje. Opet, nedovoljno u medijima, gotovo neotkriven, spomenut nekad u knjigama iz istorije, kad se pričalo o hrabrim junacima Nevesinjske puške, poznat kao „srpski grad“, a u potonja vremena povezivan sa omiljenim Nebojšom Glogovcem, glumčinom koja nas je prerano napustila, čovekom koji je spajao Banat i Hercegovinu, onako kako samo on to ume.

Baš jednom kada je jedan od najboljih srpskih glumaca Nebojša Glogovac bio gost Mitrovdanskih svečanosti u Nevesinju, sad već daleke 2013. godine, njegov nastup tokom svečane akademije izazvao je ovacije publike. U intervjuu za „Radio Nevesinje“ Glogovac je tada pričao da je „sto odsto“ Hercegovac jer su mu roditelji iz Nevesinja, a on je rođen u Trebinju.

– Majka mi je iz porodice Samardžija, rođena i odrasla u Nevesinju, a otac je iz nevesinjskog sela Dramiševo. Rođen sam u Trebinju gđe je otac dobio prvu svešteničku službu – isticao je ponosno Glogovac.

Po čemu pamtite Hercegovinu i dolaske u Nevesinje?, pitali su ga nevesinjski novinari.

– Detinjstvo je ono što čoveka obeležava i što se najduže pamti. Odrastanje u Trebinju sa par drugova mi je u najdražem sećanju. Svakog leta odlazili smo prvo u Nevesinje kod ujaka i strica, a potom u Dramiševo kod dede.

Čuvao sam krave, jahao konja bez sedla, kupio seno i uživao u prostranstvu i slobodi. Sva ta iskustva su neprocenjiva za mene. Kada pričam prijateljima u Beogradu, ljudima koji su odrasli u gradu, neke doživljaje i utiske iz tog perioda oni slušaju otvorenih usta i ne mogu da veruju kakva je to milina i lepota. Meni je boravak u Hercegovini najznačajniji deo života – govorio je veliki Glogi, koji je neke godine dobio i veliki mural u svom omiljenom Nevesinju.

Telegraf 6

A kako i ne bi?

Nevesinje se od te 2013. godine veoma promenilo, zgrade su nikle, centar grada je sređen po uzoru na Knez Mihailovu, a oni koji tamo žive kažu da se baš tu leti sjati mnogo naroda. Prva kafa se ne pije u kući – već u kafiću, u gradu.

I svi nekako žive u slozi – grad je na pola sata od Mostara, na dva sata od crnogorskog primorja i u blizini plaže u Neumu.

A opet, ko nije za morsku vodu, u samom gradu može da se osveži na jezeru Alagovac, neobično čistom, jer ga svi istinski vole i paze. A ko nije za uživanje pored vode, može da se popne na neku okolnu planinu i kampuje. Vazduh je čist, miomirisi u naletima stižu iz poljskog cveća, a iz čuvenog ravnog polja, koje je i Šantić opevao, pruža se neverovatni pogled na Velež, planinu u kojoj je otisnut i grb Crvene zvezde – jer to su nevesinjski navijači davno iz ljubavi napravili.

Telegraf 3

A hrana?

E to je posebna priča – sve je tu ukusnije nego igde – stočarski je kraj, svaka kuća jede organsku hranu, i to ne ističe – tamo su takvi ukusi sasvim normalna, prirodna stvar. Poznato po svom krompiru, slatkom kao šećer, Nevesinjsko polje rađa ukusno povrće i hrani poslušne ovčice.

A ljudi?

Neobično složni i otvoreni za sve ideje, bez zadrške.

Valjda ih je to naučila surova priroda, ona koja zimi utera jezu u kosti kad od snega ne mogu ni kućna vrata da otvore, jer to je ipak, planina. Ili su ih povezale teške sudbine, teška istorija, ona koja je rađala junake, ali i žrtve.

Telegraf 4

Danas, Nevesinje, reklo bi se, cveta.

Niču zgrade, turisti dolaze, i svima je želja da odatle ne idu dalje. Noći su hladne, nema ni komaraca… „Šta će nam klima?!

… pa kud bi bolje…

Telegraf 5

BONUS VIDEO

Slični članci

Andrija Milošević najavio turneju kroz Hercegovinu

Urednik

VIDEO / Okupljanje bivših pitomaca Škole rezervnih oficira u Bileći

Urednik

Članovi Džiju-džica kluba „Leotar“ uspješni u Brčkom

Urednik

Razigrano, šareno i veselo u Nevesinju: Mališani u neobičnim kreacijama prodefilovali gradom

Urednik

Mještani sela Boleč: „Glogovac došao u mantiji i pitao da nahrani stoku“

Urednik

Najava – Premijera pozorišne predstave „Orkestar Titanik“ u Trebinju

Urednik

Media fest okupio medije iz regiona

Urednik

U Srpskoj rođene 33 bebe: U Trebinju i Nevesinju po jedan dječak

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 13. do 18. juna

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više